Hapšenje u Beogradu

Bivši šef hrvatskih špijuna: ‘Vučić je stjeran u kut, u teškoj je situaciji i sada je zaigrao na opasnu kartu...‘

Front26.08.24, 14:09h

Bivši šef hrvatskih špijuna: ‘Vučić je stjeran u kut, u teškoj je situaciji i sada je zaigrao na opasnu kartu...‘
Špijune se u pravilu ne hapsi, a pogotovo se ta vijest ne pušta u medije, rekao je Ante Letica

 

 

Jutros su svi mediji u Srbiji prenijeli vijest da je tamošnja Bezbednosno-informativna agencija (BIA) na području Beograda jutros u suradnji s drugim policijskim organima uhapsila, kako tvrde, hrvatskog špijuna u protuobavještajnoj operaciji.
 

"Ova akcija rezultat je višemjesečnog operativnog rada BIA-e i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajne agencije SOA", izjavili su medijima, iako se o toj akciji BIA nije službeno oglasila.

 

Za komentar ove informacije Jutarnji list pitao je Antu Leticu, stručnjaka za sigurnost i bivšeg šefa operative u HIS-u.
 

- Nemam dovoljno informacija o konkretnom slučaju, primjerice radi li se o hrvatskom državljaninu, državljaninu Srbije ili neke druge zemlje, te radi li se o osobi koja uživa imunitet, međutim evidentno je da su to pustili u eter kako bi vidjeli reakciju.

 

Valja napomenuti da je obavještajni rad jedan od najstarijih i opće je poznato da danas svatko svakoga špijunira. Nemam dovoljno informacija o konkretnom slučaju, ali mogu komentirati način na koji je to učinjeno. Prije nekoliko dana u Sarajevu i Beogradu boravio je direktor CIA-e William Burns i nije nepoznato da je Burns bio nezadovoljan ponašanjem BIA-e, što svjedoči i da je njezin bivši čelnik Aleksandar Vulin stavljen pod sankcije SAD-a. BIA aktivno radi s Rusima, ne samo u dijelu koji se tiče opće poznatih stvari, gdje službe moraju surađivati (terorizam i organizirani kriminal), nego u pogledu progona ruskih disidenata na području Srbije. BIA je premrežena ruskim utjecajem, sudjelovala je u prosrpskom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori i pod utjecajem je proruskih krugova. U nekim službama se ljudi pokušavaju distancirati od toga (vojna sigurnosna agencija, iako je i ona pod ruskim utjecajem) - kaže Letica.
 

- Nakon što je šef CIA-e bio u posjetu Srbiji, i to što neposredno nakon njegova odlaska Srbija hapsi navodnog hrvatskog špijuna, pokušaj je pokazivanja mišića, da su Srbija i Vučić na neki način glavni i da su vođe u regiji. Zapravo, s druge strane je to pokušaj skretanja pozornosti s unutarnje političke situacije koja je teška za Vučića. Mislim da treba sačekati o čemu se konkretno radi jer bez nekih preciznijih podataka je teško komentirati konkretnu situaciju. U ozbiljnoj situaciji, kad imate nekog špijuna, zadnja stvar koja se pokušava napraviti je da se špijuna hapsi jer ako ta osoba ima diplomatski imunitet, proglasi se personom non grata. Smatram da je ovo na neki način i poruka o pogoršanju odnosa s Hrvatskom, i to je nešto vrlo opasno i Vučić je zaigrao na jednu vrlo opasnu kartu, ali čini mi se da je doveo sam sebe da igra "va banque". Međutim, to je stvar Srbije i građana u Srbiji. Kad se ovakva vijest daje u medije, mislim da je to jedna vrlo neozbiljna situacija i ovo je samo neki probni balon, više za unutarnjopolitičku situaciju u Srbiju, i da se Hrvatska opet proglasi krivom za neke njihove unutarnjopolitičke probleme, što i inače često čine, iako za to nema stvarne potrebe - kaže bivši prvi čovjek operative hrvatske vanjske obavještajne službe i stručnjak za sigurnost.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook