objavljena ponuda

Ministar Vojin Mitrović spremio milion KM za preuzimanje PD Semberija, a nakon toga slijedi...

Biznis Klub25.08.24, 15:27h

Ministar Vojin Mitrović spremio milion KM za preuzimanje PD Semberija, a nakon toga slijedi...
Ponuda za preuzimanje objavljena je 20. avgusta na Banjalučkoj berzi, a rok plaćanja deponovanih akcija je deset dana od dana isteka roka važenja ponude

 

 

Komisija za hartije od vrijednosti RS odobrila je objavljivanje ponude za preuzimanje PD "Semberija".


Pokretanje ponude za preuzimanje uslijedilo je nakon što je tržišni regulator preduzećima Oktan promet Bijeljina i Šipad-komerc Bijeljina, u vlasništvu ministra za privredu i preduzetništvo Republike Srpske Vojina Mitrovića i njegove supruge, zabranio vršenje prava glasa na skupštini akcionara PD Semberija Bijeljina po osnovu svih stečenih akcija ovog emitenta. 


Zabrana je uvedena  26. juna i važi sve dok Mitrovićeva preduzeća ne provedu postupak preuzimanjs PD Semberija u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, izvještava Indikator.ba


Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović i njegova supruga Nela Mitrović većinski su vlasnici PD Semberija. Oktan promet je trenutno vlasnik 12.954.725 redovnih akcija ili 38,6 odsto. Sa njim kao ponudiocem zajednički djeluje kompanija Šipad-komerc Bijeljina (u vlasništvu Vojina Mitrovića), koja posjeduje 8.418.013 redovnih akcija, odnosno 25,08 odsto udjela. Zajednički imaju 63,68 odsto udjela u PD Semberija, a saglasili su se da, nakon plaćanja deponovanih akcija, sve akcije rasporede na Oktan promet.


Ponuda za preuzimanje objavljena je 20. avgusta na Banjalučkoj berzi, a rok plaćanja deponovanih akcija je deset dana od dana isteka roka važenja ponude.


Mitrovići će za svaku akciju koja je predmet ponude platiti cijenu od 0,0816 KM, što predstavlja prosječnu ponderisanu aritmetičku sredinu zaključenih cijena akcija ostvarenih na berzi u posljednih šest mjeseci. Za plaćanje akcija obezbjeđena je bankarska garancija u Novoj banci na iznos od 994.480 KM i važi do 20. novemba 2024. godine, a sa svrhom plaćanje akcija koje budu deponovane u postupku preuzimanja PD Semberija.


Posjećamo da je u vršenju nadzora Komisija za hartije od vrijednosti je ustanovila da je Oktan promet 24. juna stekao 5.069.775 akcija  PD Semberija te da posjeduje 38,6 posto akcija ovog emitenta, a zajedno sa akcijama Šipad-komerca, Mitrovićeva društva došla su do 63,7 posto od ukupnog broja akcija PD Semberija  te je saglasno propisima nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje.


Firme Oktan promet i Šipad-komerc registrovane su za poslovanje nekretninama.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook