Nebojša Vujović

Bivši diplomata o posjeti direktora CIA-e: Poruke su ozbiljne, prvi na redu je Dodik

Front23.08.24, 08:07h

Bivši diplomata o posjeti direktora CIA-e: Poruke su ozbiljne, prvi na redu je Dodik
Posjeta direktora CIA-e regionu je vrlo važna, kako Vujović navodi, jer je Burns izuzetno važna ličnost diplomatskog, obavještajnog i političkog profila.

Nekadašnji ambasador i šef misije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pri Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Nebojša Vujović, komentarišući posjetu direktora CIA-e Williama Burnsa regionu, kaže da je on vrlo važna politička ličnost u SAD-u, kao i da su prenijete ozbiljne poruke. Vujović je također objasnio koji su mogući razlozi za posjetu Beogradu, ali i zašto je odmah zakazan sastanak sa ruskim ambasadorom u Predsjedništvu.

 


Kako Vujović navodi za N1, razumnom čovjeku nije teško da pretpostavi koji su mogući razlozi posjete.

 

- Nije razumnom čovjeku teško da pretpostavi šta bi mogle da bude teme. Prvo, ja bih smio da zaključim da ne bih volio da sam u cipelama Burnsovih domaćina, ni u Sarajevu, ni u Beogradu. Poruke su ozbiljne i zahtjevne. Prvo, disciplinovanje Milorada Dodika, koji pravi ozbiljne probleme svojom retorikom u Bosni i Hercegovini. Dodik je onda rekao da Republika Srpska nije za secesiju, da je za dosljednu primjenu Dejtonskog sporazuma. Očito je bilo vruće - rekao je  sagovornik.

 

On objašnjava da je tema sigurno bila i “mreža vehabijskog pokreta” u Bosni i Hercegovini i regionu.

 

- Tema je sigurno bila i vehabijska mreža u regionu i BiH, zbog nedavno ubijenog vehabije u okolini Novog Pazara. Sigurno je tema bila i deeskalacija tenzija na Kosovu tj. da se otvaranjem mosta ne izvodi u novu Banjsku ili novi Zvečan. Tema je bila da oni koji su odgovorni za napad na KFOR i povrede vojnika, kao i oni koji su odgovorni za Banjsku, budu procesuirani - istakao je za N1.

 

- Tema je mogla da bude i Vulinova posjeta Moskvi, curenje informacija iz Vlade Srbije u Rusiju i svaka takva posjeta ima vrlo važno obilježje – duboko utvrđivanje činjeničnog stanja tj. koliko je situacija u Srbiji stabilna, vezano i za protest oko kopanja litijuma. Protesti su lokalizovani i utvrđuju koliko je moguće da eskalira ili deeskalira -  dodaje.

 

Kako Vujović navodi, neophodno je da se sve ove teme stave pod kontrolu, posebno sada, kada se Amerika suočava sa velikim globalnim izazovima, kao što je rat u Ukrajini, rat na Bliskom istoku i ekonomska penetracija Kine. “SAD će čvrsto stajati iza Dejtonskog sporazuma, kao i iza Kosova. Koristeći tajni bič i prema Kurtiju. Ovdje je naznaka da od svih ovih igrača, jedino Srbija ima neku kantu vode kojom ovo može da ugasi. Zato su ovdje i došli - ističe on.

 

Posjeta direktora CIA-e regionu je vrlo važna, kako Vujović navodi, jer je Burns izuzetno važna ličnost diplomatskog, obavještajnog i političkog profila.

 

Prokomentarisao je i sastanak ruskog ambasadora i Vučića.

 

„On poslije dolaska zapadnih zvaničnika često dolazi da se informiše šta je bilo, koji su rezultati posjete, da bi informisao Moskvu. E sad, da li je dobio informacije, sumnjam. Mislim da i njega drže u mraku. Mislim da je Aleksandar Vučić vrlo sposoban da igra na nekoliko ognjišta“, objašnjava sagovornik N1.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook