RADOVI ĆE BITI ZAUSTAVLJENI

Istočno Sarajevo 'koči' proširenje Aerodroma Sarajevo, Ćosić traži: 'Neka se prvo utvrdi međuentitetska linija!'

Biznis Klub22.08.24, 09:55h

Istočno Sarajevo 'koči' proširenje Aerodroma Sarajevo, Ćosić traži: 'Neka se prvo utvrdi međuentitetska linija!'
Gradska inspekcija je, kaže gradonačelnik Ćosić, spremna da izađe na teren zajedno sa Republičkom inspekcijom da zaustavi radove, napomenuvši da opština Istočna Ilidža nije mogla da dozvoli da se presiječe saobraćajnica u Ulici Vasilija Grđića

 

 


Planirani građevinski radovi na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo moraju biti zaustavljeni dok se ne utvrdi da li bi trebalo da budu izvođeni na teritoriji Republike Srpske ili FBiH, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.


Ćosić je naveo da se Gradska uprava zbog ovog problema obratila Vladi Republike Srpske, Inspektoratu, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kao i Ministarstvu saobraćaja i veza, te izrazio nadu da će ove institucije pravovremeno reagovati i u dogovoru sa ljudima iz FBiH zaustaviti radove.


On je naglasio da je ovaj problem rezultat nerada Savjeta ministara, koji je prije petnaestak godina osnovao Komisiju za utvrđivanje međuentitetske linije, ali ona nikada nije uradila svoj posao jer to nije odgovaralo FBiH.


Ćosić je naveo da će im sada, kada hoće da nešto urade na silu, biti rečeno “ne može” jer se prvo mora utvrditi međuentitetska linija.


Gradska inspekcija je, kaže, spremna da izađe na teren zajedno sa Republičkom inspekcijom da zaustavi radove, napomenuvši da opština Istočna Ilidža nije mogla da dozvoli da se presiječe saobraćajnica u Ulici Vasilija Grđića.


On je pojasnio da je Međunarodni aerodrom Sarajevo prije nekoliko dana obavijestio opštinu Istočna Ilidža da je dobio odobrenje za građenje od Ministarstva prostornog uređenja FBiH, kao i za postavljanje perimetarske ograde na području Istočne Ilidže.


Dodao je da su u odluci dostavili izvode iz zemljišnih knjiga iz FBiH u kojima se navodi da je zemljište evidentirano u tom entitetu.


S druge strane, naglasio je, postoje jasni podaci koji govore da je to zemljište definisano katastarskim parcelama katastra u opštini Istočna Ilidža i samim tim na teritoriji Republike Srpske.


“To je ono o čemu godinama govorim, a to je da entitetska linija između Sarajeva i Istočnog Sarajeva nije adekvatno utvrđena i da nam to stvara probleme”, rekao je Ćosić.


 Poslanik u Predstavničkom domu BiH Miroslav Vujičić optužio je prije nekoliko dana načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića da je mimo znanja lokalne Skupštine i republičke vlasti dozvolio realizaciju tog projekta.


Božović je reagovao, odbacujući sve navode.


Odgovarajući na pitanje o obuhvatu zemljišta koje je problem spora u ovom slučaju, načelnik Istočne Ilidže je pojasnio da se radi o zemljištu između 20.000 i 30.000 m2.


- Kada je u pitanju zemljište koje je predmet građevinske dozole koje je izdao nadležni organ iz Federacije – on zadire u teritoriju Republike Srpske na dio zemljišta koji se posjedovno vodi na Opštini Istočna i Ilidža. A u gruntu se, zamislite, vodi na Međunarodnom aerodrom Sarajevo još iz 1991. godine kada je izvršena eksproprijacija za potrebe njegovog širenja. Dakle, i ulica Vasilja Grđića je vlasnički na Međunarodnom aerodromu i u taj dio te građevinske dozole mi ne možemo da dajemo nikakve smjernice niti smo davali, niti možemo odlučivati da li će se oni raditi ili neće raditi isto kao što se oni ne pitaju u teritoriju Republike Srpske. Ukoliko pređu granicu Republike Srpske mi ćemo radove stopirati. Ja nemam informaciju da su prešli - rekao je Božović.


Stanovnici Ulice Vasilija Grđića u opštini Istočna Ilidža, koja će biti blokirana zbog izvođenja radova na proširenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, protestovali su prije tri dana da bi izrazili nezadovoljstvo i od nadležnih zatražili da im se izgradi alternativni put, prenosi RTRS.


Ukazano je i na problem koji imaju zbog linije razgraničenja koja nije tačno utvrđena, što stvara dodatne teškoće.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook