niču zgrade

Pomama za stanovima u ovom bh. gradu: Aktivno 80 gradilišta, kvadrat košta i do 6.500 KM

Biznis Klub21.08.24, 08:22h

Pomama za stanovima u ovom bh. gradu:  Aktivno 80 gradilišta, kvadrat košta i do 6.500 KM
Ako se pogleda struktura kupaca, kako kaže, veliki broj njih kupuje stanove kao investicijsku nekretninu kao drugu ili treću nekretninu. Više od polovine kupljenih stanova se kupi gotovim novcem

 

 


Najjeftiniji stanovi u Banjoj Luci su u Šargovcu, udaljenom oko 9 kilometara od centra. Tu je cijena po kvadratu u izgradnji oko 2.700-2.800 KM, koliko je koštao kvadrat u centru prije tri godine.

 

Najskuplji stan trenutno je u samom centru, u ogromnoj stambenoj zgradi koju je investitor nazvao “Bijeli dvor” i nalazi se neposredno uz poznati objekat ustanove kulture Banski dvor.
Dragan Milanović, predsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS, za Fenu kaže da je cijena u “Bijelom dvoru” po kvadratnom metru po 6.000, pa čak i 6.500 KM. Ovaj objekat je takođe u izgradnji.

 

U naseljima koja su udaljena od centra 3,5 do 4,5 kilometra, poput Ade i Lazareva, stanovi u izgradnji se prodaju najmanje od 3.000 KM po kvadratu. U naselju Paprikovac, na lokaciji koja je udaljena oko 2-2,5 kilometara od centra, u izgradnji se stanovi prodaju za oko 3.300 KM.

 

Na tržištu se mogu naći i useljivi noviji stanovi. Cijena jednog takvog od 47 kvadratnih metara, kompletno namještenog stana, koji se nalazi u zgradi izgrađenoj prije dvije-tri godine, u tzv. naselju Park, kod Parka „Mladen Stojanović“ košta 246.750 KM. Dakle, kvadrat košta 5.250 KM.

 

U Banjoj Luci je trenutno aktivno više od 80 gradilišta stambenih zgrada, a tako će da bude, kako kaže Milanović, i u doglednoj budućnosti “jer ima potražnje”.


- Može se reći da je tržište u Banjoj Luci stabilno, dosta se gradi, dosta je građevinskih dozvola izdato, cijene su stabilne. Za naredni period se očekuje kontinuitet gradnje, a sve to je rezultat potražnje. Sve dok ima potražnje, gradiće se, a dok ima ima potražnje cijene neće padati -  kaže Milanović.

 

Ako se pogleda struktura kupaca, kako kaže, veliki broj njih kupuje stanove kao investicijsku nekretninu kao drugu ili treću nekretninu. Više od polovine kupljenih stanova se kupi gotovim novcem.

 

- To su naši ljudi koji rade i žive u inostranstvu, te iz drugih gradova i kupci iz Banje Luke koji imaju pare. Niko ne ulaže u nešto drugo, nekretnina im je najsigurnija, mogu je uvijek u Banoj Luci prodati. Ima isplativijih metoda i investicija, ali kod nas je ulaganje u nekretnine tradicionalno - dodaje Milanović.

 

Po posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, u drugom tromjesječju ove godine, u Banjoj Luci su prodata 233 stana po prosječnoj cijeni od 3.695 KM po kvadratu.

 

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook