za početak 2 godine mandata

Oglasio se novi specijalni predstavnik EU za BiH Luigi Soreca: Radujem se preuzimanju dužnosti baš u ovom trenutku

Front26.07.24, 16:54h

Oglasio se novi specijalni predstavnik EU za BiH Luigi Soreca: Radujem se preuzimanju dužnosti  baš u ovom trenutku
Luigi Soreca će u ulozu specijalnog predstavnika naslijetiti Johanna Sattlera, čiji se mandat, nakon pet godina na pomenutoj funkciji, završava 31. augusta 2024.

 

 

Luigi Soreca, novi specijalni predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, povodom svog imenovanja na novu funkciju oglasio se danas na mreži X.


- Ponosan što me je imenovalo Vijeće EU za specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu. Radujem se preuzimanju dužnosti 1. septembra 2024. godine u ključnom trenutku na putu integracije BiH u EU, nakon odluke Evropskog vijeća u martu 2024. o otvaranju pristupnih pregovora - poručio je Soreka.


Luigi Soreca će u ulozu specijalnog predstavnika naslijetiti Johanna Sattlera, čiji se mandat, nakon pet godina na pomenutoj funkciji, završava 31. augusta 2024. 


Soreca je za početak imenovan na dvije godine.


- Od proljeća 2022. godine, gospodin Soreka je bio specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, koji radi u Evropskoj službi za vanjske poslove u Briselu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine.


Njegov mandat će biti u cilju osiguravanja kontinuiranog napretka u Procesu stabilizacije i pridruživanja, s ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno sarađivati ​​sa svojim susjedima na putu ka članstvu u EU. Također podržava implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH - rekli su iz Vijeća EU.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook