Vijećnici se pobunili

Iz NiP-a se žestoko obrušili na Efendića: 'Zašto blokira projekte za koje je osiguran novac?'

Front25.07.24, 15:49h

Iz NiP-a se žestoko obrušili na Efendića: 'Zašto blokira projekte za koje je osiguran novac?'
"Nakon jednog tragičnog slučaja vijećnici su insistirali da se odvoje sredstva za povećanje sigurnosti djece na putu do škole"

 

 

Klub vijećnika Naroda i pravde na 38. sjednici Općinskog vijeća Novi Grad izrazio je krajnje nezadovoljstvo dosadašnjom realizacijom budžeta Općine Novi Grad za šta odgovornim smatraju načelnika Novog Grada Semira Efendića kao čelnog čovjeka izvršne vlasti.

 

- Pojednostavljeno, slaba realizacija budžeta znači da su sredstva za realizaciju određenih projekata planirana budžetom, da novac postoji ali se ti projekti ne realiziraju. Tako se stvarni problemi građana ne rješavaju iako je za njih osiguran novac što je potpuno nedopustivo. Prema podacima za prvu polovinu godine, realizacija budžeta je na samo 31%. Kada se pojednostavi, Novi Grad je budžetom planirao da će potrošiti oko 65 miliona KM u cijeloj 2024. godini, a za prvih šest mjeseci uspio je potrošiti samo 12 miliona KM na projekte. Zabrinjava i prihodovna strana budžeta koja je samo na 32% što znači da je Novi Grad prikupio 20 miliona KM iako je po planu bilo da prihodi budu 65 miliona KM na godisnjem nivou Vijećnici i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović osvrnuli su se i na kompletan mandat koji kontinuirano iz godine u godinu prati slaba realizacija budžeta. Tako se dolazi do toga da određeni projekti nisu ni započeti a u budžetu su već nekoliko godina - ističu iz NiP-a.

 

Navodeći konkretne primjere, vijećnici su istakli sljedeće projekte koji nisu ni započeti iako su budžetom planirani te su za njih osigurana sredstva:

 

- Nakon nekoliko godina insistiranja i izdvajanja sredstava u budžetu još uvijek nije pokrenuto ništa za rješavanje saobraćaja u mirovanju i izgradnju garaže u naselju Alipašino Polje B faza;

 

 - Pojedina naselja u Novom Gradu i dalje nemaju riješeno pitanje vodosabdijevanja. Iako su se vijećnici Naroda i pravde izborili da se u budžetu izdvoje sredstva za rješavanje ovog problema potpuno izostaje realizacija ovog projekta;

 

- Nakon jednog tragičnog slučaja vijećnici su insistirali da se odvoje sredstva za povećanje sigurnosti djece na putu do škole. Predviđeno je izgradnje trotoara, bolje osiguranje prilaza i pješačkih prijelaza... Sredstva su osigurana, ali po ovom pitanju nije ništa urađeno i našoj djeci nismo osigurali nimalo sigurniji put ka školi; - Mnoga naselja imaju problem neriješene kanalizacione mreže. Ponovo su sredstva osigurana i ponovo Općina Novi Grad ne rješava tako važno pitanje uprkos činjenici da novca ima;

 

- Za rekonstrukciju sportskih i dječijih igrališta osigurana je znatna količina novca ali realizacija izostaje skoro u potpunosti; Predsjedavajući Općinskog vijeća Mirza Selimbegović ukazao je da je lakše nabrojati stvari kolje su pokrenute i na kojima se radi jer je mnogo više stvari koji uopće nisu pokrenute i potpuno se ignorišu. „Ovo je nedopustivo, strašno je da pored toliko stavki stoji 0, dakle za njih je izdvojeno 0 maraka. Očigledno je da načelnik odbija realizirati određene projekte iz samo njemu znanih razloga. Evo, zašto se ne gradi rezervoar Gornji Mihaljevići koji je vitalno važan za Bojnik, Ahatoviće i Dobroševiće? Godinama to tražim i mi do danas nemamo ni idejni projekat. Za garažu u B fazi nam j rečeno da postoji projekat, pa se onda kaže treba elaborat, prođe toliko vremena i mi i dalje nemamo ništa. Ovdje je direktna odgovornost na načelniku i on mora izaći pred građane i javno im reći zašto blokira određene projekte - kazao je Selimbegović, navodi se u saopćenju ove stranke.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook