uzalud se nada?

Demencija ili nešto drugo: Dodik ponovo hvali Trumpa, zaboravio je šta se desilo prije sedam godina

Front25.07.24, 13:37h

Demencija ili nešto drugo: Dodik ponovo hvali Trumpa, zaboravio je šta se desilo prije sedam godina
Dodik je tvrdio da će ga Trump skinuti sa crne liste, ali to se nije desilo

 

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ili boluje od demencije, ili očekuje da ljudi u ovoj zemlji ne pamte njegove izjave. Tako je u intervjuu za Banjaluka.net izjavio kako očekuje povjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, jer će to uticati i na položaj entiteta na čijem je čelu, piše Oslobođenje.


- Mislim da imamo dobru pozicioniranost u tom pogledu. I mi se pripremamo za vrijeme koje dolazi, kad dođe Trump na vlast. Znamo da u naredna tri mjeseca, kada se inauguriše Trump, moramo stići do njega. Da na njegovom stolu bude ta priča. I o tome šta se radi ovdje u vezi sa sankcijama i svim drugim. S druge strane, Evropa će sasvim drugačije izgledati. Snaga i nadmenost nekih zemalja koju pokazuju kroz Christiana Schmidta će sigurno nestati. Krenuće i mirovni proces s Rusijom oko Ukrajine, to će biti jedna sasvim nova atmosfera. To će biti atmosfera dogovora i saradnje, a ne isključivosti i uslovljavanja. Prema tome, imamo niz dobrih prilika. Zato smo rekli da će naš Izborni zakon da se primjenjuje od 1. januara iduće godine, izjavio je Dodik.


Očigledno je zaboravio, ili se nada da su drugi zaboravili, šta je govorio u januaru 2017. godine, uoči inauguracije Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a.


Sve je krenulo od toga da mu je uskraćena viza za ulazak u SAD, na Trumpovu inauguraciju. Nakon toga je saznao da je stavljen na američku crnu listu.


Ovu odluku je nazvao "očajničkim potezom odlazeće Obamine administracije". Kao glavnog krivca za njegovo stavljanje na crnu listu nije označio sebe zbog djelovanja na razaranju BiH i otcjepljenju RS-a. Krivca za ovu odluku našao je u tadašnjoj američkoj ambasadorici u BiH Maureen Cormack, sa kojom se jednako brutalno sukobio i koju je jednako vrijeđao kao što to čini sada sa ambasadorom Michaelom Murphyjem


Tvrdio je tada Dodik kako će biti skinut sa crne liste, a ambasadorica Cormack biti opozvana čim Trump preuzme dužnost. U nemogućnosti da on ode na inauguraciju, u Washington je poslao tadašnju premijerku RS Željku Cvijanović i svoju suprugu Snježanu, koje su, stojeći otprilike u 852. redu od centralne bine, ponosno objavljivale selfije na društvenim mrežama.

 

zeljka-cvijanovic-i-snjezana-dodik


Međutim, ništa mu nije pomoglo. Tačno je da je Trump nakon preuzimanja dužnosti opozvao 80 ambasadora imenovanih za vrijeme Obamine administracije. Međutim, Cormack nije bila među njima, nego je i dalje ostala na službi u BiH. I naravno, Dodik je ostao na crnoj listi, a vremenom su sankcije prema njemu pooštravane, a na crnu listu su svako malo uključivani i novi njemu bliski ljudi.


Sada ponavlja istu priču kao i u januaru 2017., s ttim što postoji velika šansa da se njegove nade ponovo izjalove, bez obzira ko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook