foto/Neredi i hapšenja

Šamarčina za izraelskog premijera: Šta se dešavalo na ulicama Washingtona dok se Netanyahu obraćao američkom Kongresu?

Front25.07.24, 11:21h

Šamarčina za izraelskog premijera: Šta se dešavalo na ulicama Washingtona dok se Netanyahu obraćao američkom Kongresu?
Ispred zgrade američkog Kapitola u centra Washingtona, hiljade propalestinskih i antiratnih aktivista iz cijele zemlje bile su na ulicama da pokažu svoj bijes protiv izraelskog rata u Gazi, a njihov centar pažnje bio je Netanyahu, kojeg optužuju za sprovođenje genocida nad Palestincima u Gazi

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se Predstavničkom domu u srijedu na zajedničkoj sjednici američkog Kongresa, nakon što je desetine poslanika odlučilo ili bojkotirati ili preskočiti njegov govor.


Razlozi za neprisustvo Netanyahuovom obraćanju kreću se od protivljenja njegovoj krajnje desničarskoj vladi do protivljenja njegovom pristupu ratu u Gazi, piše Forbes.


Ispred zgrade američkog Kapitola u centra Washingtona, hiljade propalestinskih i antiratnih aktivista iz cijele zemlje bile su na ulicama da pokažu svoj bijes protiv izraelskog rata u Gazi, a njihov centar pažnje bio je Netanyahu, kojeg optužuju za sprovođenje genocida nad Palestincima u Gazi.


Cilj demonstranata: uhapsiti Netanyahua zbog “ratnih zločina i genocida” koje su počinile izraelske snage u Gazi.


Međunarodni krivični sud trenutno razmatra da li da izda nalog za hapšenje Netanyahua, a demonstranti u Vašingtonu pozvali su na takvu odluku.


Što se tiče onih u Kongresu koji su prisustvovali obraćanju, demonstranti kažu da su saučesnici u izraelskim ratnim zločinima protiv Palestinaca u Gazi.


“Netanyahu i članovi Kongresa kojima će se obratiti su partneri u zločinu”, rekao je Hatem Abu Dayyeh, nacionalni koordinator američke palestinske mreže zajednice, u izjavi koju je podijelio sa Middle East Eye.


“Okupljamo se da izrazimo svoje ogorčenje ne samo Netanyahuom nego i američkom političkom elitom koja je saučesnik u ratu.”

 

free-palestine-2


Loan Tran, aktivista grupe Rising Majority, rekao je da žele jasno staviti do znanja da vlada “mora prestati omogućavati ovaj genocid”. Tran je dodao da ga zbunjuje što je Netanyahuu dozvoljeno da se obrati Kongresu uprkos tako oštrom protivljenju njemu u SAD. 


„Zaista je zapanjujuće da su u posljednjih devet mjeseci, dok su studenti i svakodnevni zabrinuti građani SAD-a poduzeli ovakve akcije, gdje su ljudi uhapšeni… kada je Međunarodni sud pravde presudio i rekao da je pravi zločinac, ratni zločinac, Benjamin Netanyahu.”


Najnoviji masovni propalestinski protest u Washingtonu dolazi skoro deset mjeseci nakon rata, koji je počeo u oktobru 2023. nakon napada na južni Izrael predvođenih Hamasom.


Od tada su izraelske snage ubile više od 39.000 Palestinaca u Gazi, desetkovale civilnu infrastrukturu enklave i ubile stotine novinara, medicinskih radnika i članova osoblja UN-a.


Blokiranje Netanyahuove kolone 


Dok se glavni protest održavao odmah ispred američkog Kapitola, nekoliko različitih kontingenata aktivista raspršilo se po okolnim područjima kako bi pokušali da predvide kojim putem će se Netanyahuova povorka voziti od hotela Watergate u kojem je izraelski premijer odsjeo u Kongres za svoju adresa.


Nakon što su isprobali jednu lokaciju u 14. ulici i Aveniji nezavisnosti, desetine demonstranata krenulo je prema 7. ulici, gdje je njihov pokušaj da blokiraju cestu naišao na brzu reakciju policije koja ih je gurnula na trotoar. Demonstranti su to shvatili kao znak da su na pravom mjestu da blokiraju Netanyahuov dolazak u Kongres.


“Nesavjesno je da američka vlada postavlja međunarodno priznatog ratnog zločinca odgovornog za masovno ubistvo Palestinaca u posljednjih devet mjeseci, uključujući preko 40 članova moje porodice”, rekao je Reem Assil, član Arapskog centra za resurse i organizaciju.

 

free-palestine-3


“Kako se pažnja skreće sa genocida, on se samo pogoršao. Učestvujem u ovim akcijama jer moram učiniti sve što mogu da osiguram da oni na vlasti koji su zadovoljni ovom posjetom budu pozvani na odgovornost”, dodao je Assil.


Demonstranti su rekli da su uspjeli uspješno preusmjeriti premijerovu kolonu od blokiranih puteva, a dok je Netanyahu stigao do Kongresa, aktivisti su smatrali da je izraelski lider dobio poruku da nije dobrodošao u grad.


“Netanyahu bi trebao biti u lisicama, a ne u hodnicima Kongresa,” rekao je Tran. “Ako ga oni neće blokirati, onda ćemo mi.”


Policijsko prisustvo i obezbjeđenje u centru Vašingtona bili su jaki, sa kontrolnim punktovima raspoređenim preko različitih ulaznih tačaka u glavno područje protesta. Nakon nekoliko sati, gužva ispred američkog Kapitola počela je da raste, a policija je počela da baca suzavac da ih rastjera. Policija američkog Kapitola optužila je demonstrante da su bili “nasilni” i da nisu “poslušali našu naredbu da se povuku”, optužbe demonstranti poriču.


Nastavak teksta čitajte OVDJE!

 

free-palestine-5

 

(DEPO PORTAL/jk/ foto video screenshots)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook