Prepucavanje zvaničnika

Stevandić o helikopterima iz Srbije: Nećemo u zimu transportovati gas iz RS, pa neka se Sarajevo grije na Heleza

Front23.07.24, 15:33h

Stevandić o helikopterima iz Srbije: Nećemo u zimu transportovati gas iz RS, pa neka se Sarajevo grije na Heleza
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da ni RS, kada dođe zima, neće dozvoliti transport gasa iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu

 

 

Helikopter MUP-a Srbije na kojem vlasti iz Republike Srpske insistiraju da gasi požar na jugu Bosne i Hercegovine i dalje je predmet brojnih rasprava. Nakon poruke ministra odbrane BiH Zukana Heleza da neće dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH, jer je, kako je istaknuo, cilj omalovažiti državne institucije, danas ponovno reakcija iz RS. Ovog puta adresirana direktno na Sarajevo, stigla je prijetnja da bi glavni bh. grad mogao ostati bez gasa naredne zime, prenosi N1.


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da ni RS, kada dođe zima, neće dozvoliti transport gasa iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Srna.

 

Objavio je Stevandić to na mreži X nakon izjave ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Zukana Heleza da neće dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar na području BiH jer se time omalovažava BiH.

 

“A kad dođe zima ni mi nećemo dozvoliti transport gasa iz Srbije za BiH da ne ponižavamo tu državu, pa neka se Sarajevo grije na Heleza, Komšića i slične”, napisao je.


Očigledno je da se polemika nastavlja i to, podsjetimo, zbog požara koji je sredinom jula buknuo na jugu BiH, na području Općine Gacko.

 

Helikopterski servis Republike Srpske tada je zatražio pomoć u gašenju požara od MUP-a Srbije, zaobilazeći Ministarstvo odbrane BiH. Požar kod Gacka na planini Baba ugašen je uz veliki napor vatrogasaca, ali i Helikopterskog servisa Republike Srpske, ali je politički požar na relaciji Sarajevo-Banjaluka, zbog dozvola za dejstvo helikoptera iz susjedne Srbije, nastavio da plamti do danas.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook