'ŠIBANJE MRTVOG KONJA'

Svađa u Vladi KS zbog zatvaranja NUB-a: Razotkrile se 'skrivene' namjere Damira Marjanovića, ali i Naše stranke?!

Kultura19.07.24, 13:21h

Svađa u Vladi KS zbog zatvaranja NUB-a: Razotkrile se 'skrivene' namjere Damira Marjanovića, ali i Naše stranke?!
Ministrica Bešić je podijelila skoro miliona KM institucijama za koje uopće nije nadležna, ali zato u dvije sjede njene stranačke kolege!?

 

 


Zatvaranje Nacionalne-univerzitetske biblioteke BiH posljednjih dana izazvalo je brojne reakcije, ali prema saznanjima Raporta i svađu unutar Vlade KS.


NUB BiH, jedna od ključnih naučnih i obrazovnih institucija u BiH koja ima vitalnu ulogu za naučno izdavaštvo, zatvara se zbog finansijskih problema i nemogućnosti isplate plaća radnicima.


Poznato je da se državne institucije kulture i nauke već godinama nalaze u katastrofalnom položaju zbog antidržavnih i necivilizacijskih politika SNSD-a i HDZ-a. Te dvije stranke blokiraju rješenja prema kojima bi se državne institucije trebale starati i osigurati finansiranje ovih institucija koje su od državnog značaja.


Već duži niz godina ulogu države pokušava preuzeti Kanton Sarajevo i sad je to djelimično uspio zahvaljujući ministru kulture Kenanu Magodi koji je predložio zakon o privremenom finansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač država BiH.


Time je Ministarstvo kulture preuzelo na sebe finansiranje Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja i druge ustanove iz oblasti kulture te je već prebačeno oko milion KM na budžete ovih ustanova.


No, NUB pripada kategoriji 'visokog obrazovanja' pa je logika da finansiranje preuzme Ministarstvo za visoko obrazovanje KS na čijem je čelu Adna Bešić iz stranke Damira Marjanovića - Za nove generacije.


Jutros je iz Vlade KS odnosno iz kabineta premijera Nihada Uka (Naša stranka) objavljeno saopćenje u kojem se navodi kako će Vlada KS krenuti u neka sastančenja na državnom nivou kako bi se riješilo pitanje NUB-a.


Svima upućenim u ovu tematiku jasno je da se ovdje radi o 'šibanju mrtvog konja' jer se zna da državna vlast neće po tom pitanju ništa promijeniti. Posebno kada se zna da 'nadležno' Ministarstvo civilnih poslova vodi kadar HDZ.


Upravo je zbog toga i nastao haos u Vladi KS.


Prema informacijama Raporta, ovakvo saopćenje Uka žestoko je kritizirao upravo ministar Magoda koji je poručio da ne bi ni bilo problema da je ministrica Bašić radila svoj posao umjesto da gura stvari za koje nije ni nadležna.


Naime, ministrica Bešić je dodijelila oko 700.000 KM sportskim klubovima u Kantonu Sarajevo! Nije jasno na osnovu čega je to ministrica uradila, s obzirom na to da Ministarstvo kulture već sufinansira sportske klubove izdašnim sredstvima.


No, tu nije kraj...


Prema informacijama Raporta, ministrica Bešić je budžetskim sredstvima izdašno pogurala i dvije institucije kulture - Collegium Artisticum i Pozorište mladih - i to sa oko 160.000 KM. Ono što je simptomatično jeste da na čelu obje institucije sjede ljudi koje je na tu poziciju postavio ZNG odnosno Damir Marjanović.


Dakle kada se sabere, ministrica Bešić je podijelila skoro miliona KM institucijama za koje uopće nije nadležna, ali zato u dvije sjede njene stranačke kolege!?


Upravo zato je čudna uloga Uka i njegove Naše stranke koja se navodno 'bori' za kulturu. Umjesto da Uk pozove na odgovornost ministricu Bešić i rješeva gorući problem - on najavljuje sastančenja koja su unaprijed osuđena na propast.


Prema šuškanjima u Vladi, osim što Bešić ima problem sa Magodinim zakonom, navodno ga ima i Naša stranka. A razlog je taj što Magoda 'kupi kajmak'.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook