Pokrenuta lavina

Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu

Front16.07.24, 20:27h

Delegacija EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu
Ovaj potez izazvao je žestoke reakcije u bh. entitetu Federacija Bosna i Hercegovina, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je Babajideu i ostalima kako će "pakleno platiti"

 

 

Otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH otputovali su danas u Bratunac gdje su se sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem kako bi se upoznali sa situacijom u općini, uključujući aktivnosti izgradnje povjerenja među zajednicama, piše N1.

 

Također, kako je navedeno na zvaničnom profilu na X-u, ova delegacija odala je počast "nevino ubijenim civilima na tom području od 1992.- 1995. godine". Ovaj potez izazvao je žestoke reakcije u bh. entitetu Federacija Bosna i Hercegovina, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je Babajideu i ostalima kako će "pakleno platiti".

 

Delegacija EU, koju je predvodio Adebayo Babajide, danas je u Bratuncu na Vojničkom groblju položila vijenac i izrazila “empatiju i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvaćanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje”.

 

Upravo izjava “nevinim civilnim žrtvama” na Vojničkom groblju gdje su ukopani i pripadnici VRS-a, koji su, kako navode brojni, učestvovali u genocidu u Srebrenici, pokrenula je žestoke reakcije.

 

Suljagić je naveo kako je “potpuno šokiran” kada vidi službenika EU delegacije kako odaje počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na Vojničkom groblju…

 

- Tu je prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba odmah do velikog križa, pod krinkom ‘nevinih civila’. Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ - poručio je Suljagić, koji je dodao kako je na groblju u Bratuncu pokopan i “onaj koji je u maju 1992. pogubio članove moje porodice”.

 

Sead Turčalo, univerzitski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti,kazao je kako današnji događaj “predstavlja uznemirujući čin historijskog revizionizma, jer zanemaruje dobro dokumentovane historijske i sudske činjenice”. 

 

- Odajući počast pripadnicima Armije bosanskih Srba, Delegacija EU u BiH efektivno je negirala stvarnost da su neki od onih koji su sahranjeni na ovom mjestu bili umiješani u stravične zločine protiv čovječnosti i kršenja humanitarnog prava. To iziskuje ozbiljne posljedice, jer se čini da postupci delegacije posthumno odobravaju djela pripadnika VRS-a, koje zvaničnici EU sada nepravedno nazivaju nedužnim civilima - ocijenio je profesor.

 

On je zatražio da Delegacija EU prepozna težinu ove greške i poduzme hitne korake da reafirmišu svoju privrženost historijskoj istini i pravdi.

 

Šemsudin Mehmedović, zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako su za Evropsku uniju “Karadžićevi i Mladićevi realizatori genocida i ratnih zlocina nevine srpske žrtve”.

 

- EU nije samo položila vijence odajući počast na vojničkom groblje Vojske RS-a u Bratuncu već je odala počast vojsci Karadžića i Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici. EU ovim postupkom obesmišljava ICTY i njegove presude te dodatno podstiče i ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina da istraju u svojim planovima - naveo je Mehmedović, koji je u ime svoje stranke zatražio izvinjenje Unije i Delegacije EU u BiH žrtvama ratnih zločina i genocida, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da se upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU.

 

Također, bila je žestoka reakcija i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

- Srami se Evropo. Izdala si Srebrenicu i dopustila genocid u Srebrenici, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Danas izdaješ istinu, pravdu, kulturu pamćenja i sjećanja. Danas kršiš presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici - poručeno je iz IGK-a koji je zatražio izvinjenje EU, ali i odgovornost “zbog ovog čina koji je duboko povrijedio žrtve genocida”.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook