LIJEPE VIJESTI

U pripremi je brza cesta koja će Sarajevo povezati s još jednim gradom

Biznis Klub07.07.24, 19:43h

U pripremi je brza cesta koja će Sarajevo povezati s još jednim gradom
– Rok za izradu ovog dokumenta je 18 mjeseci od dana potpisivanja, a prije nekih dva mjeseca potpisan je ugovor – istakao je Đuraš.

 

 

 


Predstavnik “Autoputeva Republike Srpske” Aleksandar Đuraš ocijenio je nakon radnog sastanka o brzom putu Sokolac – Bijeljina, na kome su učestvovali predstavnici ove firme, kineske kompanije koja je uključena u izradu idejnog projekta, te opština Sokolac, Han Pijesak i Pale – da je projekat od strateškog značaja za ovaj dio zemlje i sve opštine kroz koje put prolazi.

 

Ovaj put išao bi do Pala, što znači da bi praktično povezao Sarajevo sa Bijeljinom, a time bi predstavljao najbržu vezu ka Srbiji.

 

Đuraš je jučer novinarima rekao da je do sada odrađen generalni projekat, te da se sada ide u detaljniju razradu saradnje lokalnih zajednica, kako bi projekat bio što efikasnije realizovan.

 

– Rok za izradu ovog dokumenta je 18 mjeseci od dana potpisivanja, a prije nekih dva mjeseca potpisan je ugovor – istakao je Đuraš.

 

Za načelnika opštine Pale Boška Jugovića veoma je bitno da su predstavnici opština prisustvovali prezentaciji idejnog rješenja koje će dalje biti u razradi za izgradnju brzog puta Bijeljina – Sokolac, koja se dalje nastavlja prema Palama.

 

On je izrazio uvjerenje da će projektant uvažiti sve ono što je bitno za stanovništvo lokalnih zajednica.

 

– Kada je riječ o Palama, bitna je, prije svega, blizina Sarajeva i Goražda i potreba da se veže ovaj dio Republike Srpske prema istoku, odnosno Srbiji, Ustiprači, Vardištu i dalje – istakao je Jugović.

 

On je uvjeren da će opština Pale imati dodatne komunikacije, uvažavajući postojeći magistralni put, brzu cestu i sve ono što Palama kao turističkoj destinaciji ide naruku.

 

Imamo dovoljno vremena, kako kaže, da reagujemo ukoliko treba i da svi ponudimo najkvalitetnije i najbolje rješenje koje će projektant dalje razraditi i koje će sigurno služiti na korist Republici Srpskoj, Sarajevsko-romanijskoj regiji i svima koji žive na ovim prostorima prema Bijeljini i dalje prema Srbiji.

 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica naglasio je da su učesnici radnog dogovora upoznati o glavnom projektu brzog puta Bijeljina – Sokolac, odnosno koridora kuda će voditi nova trasa, sa kojom su u ovoj opštini saglasni.

 

Prema njegovim riječima, u narednom periodu lokalna uprava će na javni uvid staviti snimke terena, kako bi se građani upoznali kuda će ići trasa.

 

Bjelica je naveo da trasa brzog puta prema Sokocu skreće u selu Košutica preko Luburić polja prema Brejakovićima, zatim tunelom dužine oko 800 metara, a potom od petlje kod Podromanije, vodi prema selu Bogovići i Podvitezu do Pala, uključujući se na ostale puteve.

 

– Za nas je od strateškog interesa i životno pitanje rješavanje brzih puteva da ne bi ostali odsječeni od razvojnog procesa i izgradnje ovakvih savremenih saobraćajnica – naglasio je Bjelica.

 

Bjelica je naglasio da nadležno odjeljenje opštine Sokolac radi na pripremi dokumentacije potrebne za realizaciju ovog projekta, prenio je Info Centar Sokolac.

 

 

(Biznisinfo/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook