budite oprezni

Pazite kad kupujete lubenice: Kupcima se smiju u lice i varaju ih na ovaj način

Biznis Klub06.07.24, 11:17h

 Pazite kad kupujete lubenice: Kupcima se smiju u lice i varaju ih  na ovaj način
lubenica je svakako omiljeno sezonsko voće mnogih

 

 

 


Potrošači su često za lubenice spremni izdvojiti i nešto više novca. Svakako je lubenica omiljeno sezonsko voće. 

 

Međutim, kupci bi ipak trebali biti oprezni, jer baš kao i prošle, i ove godine vrebaju prevare.

 

Tako je na Facebook stranici “Halo inspektore” objavljeno upozorenje o prevarama koje se događaju na tržnicama i štandovima diljem zemlje.

 

 


Naime, prodavači na tržnicama nude neretvanske lubenice po cijeni od 1,5 € po kilogramu, dok se iste te lubenice u trgovačkim lancima mogu naći po cijeni od 0,49 € po kilogramu.

 

Uzgajivači iz doline Neretve otkrili su klasičnu prevaru – preprodavači kupuju njihove lubenice za 0,25 do 0,35 € po kilogramu i prevoze ih do gradova poput Zagreba, Splita, Rijeke, Pule, Osijeka i drugih, gdje ih prodaju po znatno višoj cijeni od 1,5 €.

 

 

Štoviše, mnogi od tih preprodavača nisu u sustavu PDV-a, što dodatno otežava situaciju.

 


Proizvođači iz doline Neretve otkrili su da njihove lubenice, koje su prodali trgovačkim lancima, završavaju na štandovima raznih prodavača koji ih predstavljaju kao lubenice “iz Neretve” i prodaju po basnoslovno visokim cijenama.

 

Razumljivo, uzgajivači su frustrirani zbog cijele situacije. Dok oni naporno rade i bore se s posljedicama klimatskih promjena, prevaranti koriste naivnost kupaca i deru ih, posebno strance.

 

Kako objašnjavaju proizvođači lubenica iz Neretve, u ovom trenutku bi cijene lubenica trebale biti nešto ispod jednog eura.

 

(Slobodna Dalmacija/DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook