danas odlučili

Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Komšić glasao protiv: 'Nemoguće je za par sati preći 460 stranica'

Front05.07.24, 17:38h

Predsjedništvo BiH usvojilo Budžet, Komšić glasao protiv: 'Nemoguće je za par sati preći 460 stranica'
Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će Prijedlog budžeta, u obliku kakvo ga je dostavilo Vijeće ministara BiH, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH

 

 


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je Budžet za 2024. godinu, potvrđeno je za N1.


Budžet je usvojen sa dva glasa “za” i jednim “protiv”. Za su glasali Željka Cvijanović i Denis Bećirović, dok je Željko Komšić bio protiv.


Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru je usvojilo Budžet nakon višemjesečnih pokušaja. Svemu je prethodio sastanak predstavnike stranaka koje čine koaliciju na nivou Bosne i Hercegovine, a koji je održan prošle sedmice u Mostaru.


Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će Prijedlog budžeta, u obliku kakvo ga je dostavilo Vijeće ministara BiH, biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.


- Činjenica da se krećemo u okvirima budžeta, kako je to proslijedilo Vijeće ministara i nije bilo posebno mogućnosti da se mijenja - rekla je Cvijanović nakon sjednice.


Rekla je da očekuje da će predloženi budžet proći proceduru u Parlamentarnoj skupštini i da će stupiti na snagu, kako bi budžetski korisnici imali pouzdana sredstva za funkcionisanje sistema. Cvijanović je rekla da je bilo određenih zahtjeva za nekim povećanjima, ali da su to bili nerealni zahtjevi.


Ona je rekla da je Predsjedništvo uvažilo sve ono što je obrazložio izvjestilac - ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Srđan Amidžić, te zahvalila što je dao kvalitetna obrazloženja kako bi bila suzbijena sva nerealna očekivanja.


Mnistar finansija BiH Srđan Amidžić kazao je kako ovaj budžet nije razvojni jer i dalje najviše novca odlazi na plate i troškove institucija i uposlenika.


“I dalje govorim da Budžet nema neku razvojnu komponentnu jer gotovo milijardu KM odlazi na plate, 100 miliona na kapitalna izlaganja, a 200 miliona KM na različite vrste materijalnih troškova”, rekao je Amidžić.


Protiv budžeta je glasao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

 

- Nemoguće je za par sati preći 460 stranica, plus smatram da je budžet trebao ići u redovnu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Komšić, a objavio Avaz.


Nacrt Budžeta će biti poslan u parlamentarnu proceduru.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook