Zahlađenje

Zavadili se Rusi i Srbi: Putin se ne javlja, ruski zvaničnik napustio Srbiju nakon sastanka s Vučićem

Front05.07.24, 11:03h

Zavadili se Rusi i Srbi: Putin se ne javlja, ruski zvaničnik napustio Srbiju nakon sastanka s Vučićem
Otkriveno je da sastanak nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao

 

 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško napustio je Srbiju ubrzo nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je održan u utorak, nazadovoljan epilogom sastanka na Andrićevom vencu.

 

Prema informacijama Nova.rs. dobijenih od izvora iz vrha vlasti, gost iz Moskve otkazao je ranije dogovorene obaveze u prestonici Srbije, a povod za ovakvu odluku bio je Vučićev odgovor na pitanje kako srpsko oružje završava na ukrajinskom frontu.

 

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom prošao je bez uobičajene medijske pompe i sveo se isključivo na jednu objavu na društvenoj mreži Instagram gde je uz kisele osmijehe poručeno da je susret bio “dobar”.

 

- Dobar razgovor sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Još jednom sam izrazio zahvalnost Rusiji na podršci koju je pružila Srbiji po pitanju Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i posebno za podršku teritorijalnom integritetu Srbije u skladu sa Poveljom UN-a.

 

Razmotrili smo sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocijenili ih kao vrlo dobre - napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

 

Nedugo zatim, otkriveno je da sastanak nije prošao baš toliko dobro kako je to Vučić opisao, a da je problem nastao kad je na red došla tema – srpbijansko oružje u Ukrajini.

 

Prema riječima izvora Nove iz vrha vlasti, gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema uticaj na to gdje će njeno oružje da završi nakon što ga proda.

 

- Nakon sastanka Gruško je bio nezadovoljan, odlučio je da ranije napusti Srbiju i da otkaže prethodno dogovorene obaveze nakon susreta sa Vučićem.

 

Ruskoj strani se nije dopalo ni to što je dvodnevna posjeta Gruška prošla bez adekvatne medijske pokrivenosti, što je zvanični Beograd objasnio time da se na njih vrše veliki pritisci od strane Zapada.

 

Rečeno im je da je identična situacija bila i kad je dolazila ukrajinska delegacija u Beograd, predvođena njihovim šefom diplomatije i Olenom Zelenskom, suprugom predsjednika Ukrajine. Također, skrenuta im je pažnja da Srbija na taj način želi da pokaže da su svi dobrodošli, ali da ne bi da provocira nijednu od dve zaraćene strane - objašnjava izvor.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook