OD MAJA NA JADRANU

Konobar iz BiH opisao svoje iskustvo: Kako izgleda sezonski posao na hrvatskoj obali i koliko zaista može da zaradi

Biznis Klub05.07.24, 10:46h

Konobar iz BiH opisao svoje iskustvo: Kako izgleda sezonski posao na hrvatskoj obali i koliko zaista može da zaradi
Prema njegovim riječima, sreo je dosta ljudi iz BiH koji uglavnom rade u ugostiteljstvu i turizmu, kao konobari, kuvari ili hotelski radnici. Većini je zajedničko da jedva čekaju sljedeću sezonu

 

 

 

Iskustava ima različitih, a za Srpakainfo svoje priča Andrej K. iz Banjaluke. On se put Istre otisnuo još početkom maja. Radi u šanku restorana i poručuje kako su uslovi koje tamo ima daleko bolji od svih onih koje ima imao u ugostiteljskim objektima u Banjaluci u kojima je radio.


Kada je dogovarao posao, podrazumijevalo se da će od prvog dana biti prijavljen. Plata 1.100 evra, plus bakšiši, a ne plaća ni smještaj, ni hranu.


-U stanu sam sa dvojicom momaka, svaki ima svoju sobi i totalnu privatnost. To ne plaćamo. Pošto radim u restoranu, mogu da jedem šta želim i kada želim – prepričava svoje iskustvo.


Svaki minut “preko” plaćen


Radi, doduše, 6 dana u sedmici, smjene su 8 sati i svaki minut dužeg ostajanja na poslu je plaćen. Te prekovremeno sate dobijaće na račun kada se vrati kući. Tako se dogovorio sa poslodavcima. Prema njegovoj računici, već do sada ima “zarađenu” jednu platu od prekovremenih sati.


- Ponekad radim dvokratno, ujutro od 7 do 11, pa onda uveče. To vrijeme između je moje vrijeme koje sada koristim za plivanje – priča kroz smijeh i dodaje kako voli da radi drugu smjenu, jer može duže da spava, na miru popije kafu negdje pored mora i zapliva.


– Nema ostajanja do jutra, kao u nekim lokalima kod nas. Ljudi su fini, dođu da pojedu, nešto popiju i idu – priča on. Nedavno je bio u rodnoj Banjaluci zbog privatnih obaveza i kaže da nije bilo nikakvih problem da dobije dva slobodna dana.


-Ovdje sam do početka oktobra, a u planu je da se vratim odmah na proljeće – priča Milan.

 

Prema njegovim riječima, sreo je dosta ljudi iz BiH koji uglavnom rade u ugostiteljstvu i turizmu, kao konobari, kuvari ili hotelski radnici. Većini je zajedničko da jedva čekaju sljedeću sezonu.


- Vjerujem da ima i onih kojima sezonski posao ovdje ni malo nije lak, što zavisi od toga šta rade i gdje. Ali, meni i ljudima sa kojima radim, ovdje je daleko bolje nego u BiH – poručuje on.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook