stižu reakcije

Baronesa Arminka Helić: Dokument o 'mirnom' raspadu BiH je nastavak plana 'Velike Srbije' i predstavlja prijetnju za mir

Front02.07.24, 18:03h

Baronesa Arminka Helić: Dokument o 'mirnom' raspadu BiH je nastavak plana 'Velike Srbije' i predstavlja prijetnju za mir
“Svaki građanin ima pravo zahtijevati da živi slobodno, a ne da bude izmanipulisan i držan kao talac snova izgrađenih na zločinima”, navela je na kraju

 

 

Članica Doma lordova Velike Britanije i nekadašnja savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova te zemlje Arminka Helić upozorila je da dokument o “mirnom” raspadu BiH koji je objavilo političko rukovodstvo bh. entiteta Republike Srpske “prijeti miru” i nanosi štetu svim građanima BiH, a posebno građanima tog entieta.


“Aktuelno političko rukovodstvo manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Srbije, objavilo je danas dokument kojim poziva na dogovor o navodno ‘mirnom’ raspadu države Bosne i Hercegovine. Ovo je nastavak zlobnog plana iz 1990-ih za stvaranje “Velike Srbije”, koja se sada naziva “Srpski Svet””, upozorila je baronesa Helić.


Ona je ovu incijativu nazvala “zaostalom”, “opasnom” i “provokativnom”, ističući da ovo negativno utiče na sve građane zemlje i predstavlja prijetnju za mir.


“Prijedlog posebno šteti građanima entiteta RS, gdje nažalost žive u siromaštvu i korupciji i gdje je zarobljenost države dostigla nezapamćene nivoe”, istakla je.


“Umjesto toga, Bosna i Hercegovina, gdje je genocid počinjen 1995. godine, treba tražiti od svoje Komisije za istinu i pomirenje da se pozabavi zločinima iz prošlosti, promoviše pomirenje i stvori prosperitetnu državu za sve svoje građane, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost”, dodala je.


Zatim je podcrtala da svaki građanin BiH ima pravo na:


– Mir i prosperitet
– Pravdu i vladavinu prava
– Ekonomske prilike
– Obrazovanje
– Zdravstvo
– Socijalnu zaštitu
– Modernu infrastrukturu
– Političko učešće
– Ekološku održivost
– Kulturnu raznolikost i društvenu integraciju


“Svaki građanin ima pravo zahtijevati da živi slobodno, a ne da bude izmanipulisan i držan kao talac snova izgrađenih na zločinima”, navela je na kraju.


Podjećenja radi, šefovi klubova Narodne skupštine Republike Srpske dobili su dokument o “mirnom razdruživanju” koji je lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik dugo najavljivao, iako sa drugačijim nazivom.


Dokument se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

 

 


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook