'POJAVIO SE NOVI SVIJET'

Ko je Marine Le Pen, desničarka koja odustaje od ključnih ideala Francuske: Osuđuje hidžab, izgradnju džamija...

Front02.07.24, 14:39h

Ko je Marine Le Pen, desničarka koja odustaje od ključnih ideala Francuske: Osuđuje hidžab, izgradnju džamija...
Kada je riječ o velikoj muslimanskoj manjini u Francuskoj, Le Pen je nedvosmislena: osuđuje hidžab, molitvene prostorije na radnim mjestima, izgradnju džamija i opcije bez svinjetine u školskoj kuhinji

 

 


U martu 2017. Marine Le Pen je izašla sa sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi kako bi okupljenim novinarima objavila: “Pojavio se novi svijet“.


Iako je od tada redovito gubila od glavnog rivala, francuskog predsjednika Emmanuela Macron, čini se da je sad, ipak, došla do cilja, prenosi Al Jazeera Balkans.


Tri sedmice nakon što je porazila protivnike na izborima za Evropski parlament, stranka Nacionalno okupljanje (RN) desničarske političarke Marine Le Pen potvrdila je svoj status vodeće političke snage u Francuskoj u prvom krugu parlamentarnih izbora obilježenih najvećom izlaznošću u protekla tri desetljeća.


RN je osigurao jasnu pobjedu, no ne i odlučujuću, što znači da za konačni ishod izbora treba pričekati drugi krug 7. jula. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je svojom odlukom da raspiše prijevremene izbore iznenadio svoje saveznike kao i protivnike, pozvao je birače da se iduće nedjelje ujedine protiv krajnje desnice.


Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici su u prvom krugu osvojili 33 posto glasova, ljevičarska Nova narodna fronta (NFP) je dobila 28 posto, a Macronov savez Ensemble (fran. zajedno) je na trećem mjestu sa svega 20 posto osvojenih glasova, pokazali su službeni rezultati Ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak.


Obraćajući se oduševljenim pristalicama u svojoj izbornoj jedinici na sjeveru zemlje, gdje je jasno pobijedila u prvom krugu, Le Pen je pozvala glasače da njenoj stranci daju “apsolutnu većinu” mjesta u Narodnoj skupštini, Donjem domu Francuskog parlamenta s većim ovlastima od Senata.


U takvom raspletu događaja, od Macrona bi se očekivalo da 28-godišnjeg Jordana Bardellu imenuje premijerom u neugodnom sistemu dijeljenja vlasti poznatom kao “kohabitacija”, koji bi ga oslabio i u zemlji i u svijetu.


Prva krajnje desna vlada od Višijskog režima


Pobjeda RN-a bi značila prvu krajnje desnu vladu u Francuskoj od Višijskog režima, saveznika nacističke Njemačke te bi predstavljala vanredan obrat za ekstremističku stranku kojoj je jedan od suosnivača bio Jean-Marie Le Pen, otac Marine Le Pen, osuđeni antisemit i pobornik Višijske vlade.


Najmlađa kćerka krajnje desničarskog lidera Jean-Mariea Le Pena rođena je 1968. i slijedila je očeve ideološke korake, pridruživši se RN-u sa 18 godina.


U nadolazećim decenijama bavila se pravom dok je povećavala svoj ugled u RN-u, boreći se usput na nekoliko regionalnih izbora.


Dobila je nekoliko manjih političkih uloga u regionalnim i općinskim vijećima u svojim ranim 30-im, a najznačajniju je imala kao zastupnica u Evropskom parlamentu 2009. godine.


Najveća promjena dogodila se nakon što je njen otac 2010. odstupio s čela RN-a, nakon čega je ona preuzela vođenje stranke.


Sljedećih godina Le Pen je nastojala odbaciti krajnje desničarski imidž stranke, distancirajući sebe i stranku od očevog poricanja holokausta i rasističkih ispada. Na kraju ga je 2015. izbacila iz stranke, čineći RN prihvatljivijim za francuske konzervativce i nadolazeće generacije koja se slabo sjeća vladavine krajnje desnice pod nacistima.


Iako je Le Pen uložila ogromne napore kako bi “normalizirala” krajnju desnicu, njenu protuimigrantsku stranku, prijateljski nastrojenu prema Rusiji, i dalje odbacuju veliki dijelovi francuskog biračkog tijela, ali čini se da joj se ovog puta, ipak, pružila prilika da preuzme kontrolu nad Francuskom.


Bardella, njen kandidat za premijera, rekao je da će iskoristiti premijerske ovlasti kako bi spriječio Macrona da Ukrajini šalje dalekometno oružje za rat s Rusijom.


Nacionalno okupljanje je, također, dovelo u pitanje pravo na državljanstvo ljudima rođenim u Francuskoj te je obećalo smanjiti prava za francuske građane s dvojnim državljanstvom, za što su kritičari rekli da je suprotno temeljnim ljudskim pravima te predstavlja prijetnju demokratskim idealima zemlje.


Kada je riječ o velikoj muslimanskoj manjini u Francuskoj, Le Pen je nedvosmislena: osuđuje hidžab, molitvene prostorije na radnim mjestima, izgradnju džamija i opcije bez svinjetine u školskoj kuhinji.

 

(AJB/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook