Potpisan sporazum

U sarajevskoj opštini penzioneri će dobiti 50 KM na penziju

Biznis Klub02.07.24, 14:19h

U sarajevskoj opštini penzioneri će dobiti 50 KM na penziju
Iako sredstva nisu dovoljna, načelnik je podvukao da je to poruka penzionerima kako Općina misli na njih i uvijek će im pružati podršku

 

 

Uz isplatu redovne penzije za mjesec juli ove godine, 5.611 penzionera sa prebivalištem na području općine Novo Sarajevo primit će i jednokratnu pomoć od 50 KM. U tu svrhu, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 285.000 KM.

 

Tim povodom, danas je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa direktorom Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halilom Subašićem potpisao Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći.

 

Sporazumom se reguliše realizacija i prenos sredstava u ukupnom iznosu od 285.000 KM odobrenih u vidu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja općine Novo Sarajevo.

 

- Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima 5.611 penzionera koji imaju najnižu penziju 573,53 KM, a koja se isplaćuje u Federaciji BiH – kazao je Tanović.

 

Iako sredstva nisu dovoljna, načelnik je podvukao da je to poruka penzionerima kako Općina misli na njih i uvijek će im pružati podršku.

 

Podsjetio je da Općina različitim projektima pomaže penzionere koji u okviru tri centra za zdravo starenje imaju priliku putovati, družiti se. Ove godine je Općina u tu svrhu iz budžeta izdvojila 70.000 KM.

 

- Bitno nam je da se penzioneri osjećaju prijatno, da znaju da Općina misli na njih – poručio je Tanović.

 

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo što će penzioneri sa područja općine Novo Sarajevo dobiti pomoć.

 

Podsjetio je da osim Općine Novo Sarajevo, jednokratnu pomoć penzoionerima pruža desetak općina i gradova, kao što su Konjic, Jablanica, ali i Tuzlanski kanton.  

 

(FENA/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook