'papreno ljetovanje'

Bosanka o odmoru na Jadranu: Osiromašili su ponudu, a cijene podigli, kugla sladoleda skoro 6 KM

Biznis Klub28.06.24, 11:03h

Bosanka o odmoru na Jadranu: Osiromašili su ponudu, a cijene podigli, kugla sladoleda skoro 6 KM
Turistički radnici i lokalni ugostitelji navode da je poskupljenje posljedica globalnih ekonomskih kretanja, ali i povećanih troškova poslovanja. Mnogi su prisiljeni smanjiti ponudu kako bi preživjeli ovu turističku sezonu

 

 

 

Mlada djevojka iz Bosne i Hercegovine koja je odlučila provesti svoj godišnji odmor u Makarskoj, popularnom turističkom odredištu na hrvatskoj obali, ostala je neugodno iznenađena visokim cijenama i osiromašenom ponudom piše Crna-Hronika.

 

Iako je očekivala uživanje u suncu, moru i bogatoj ponudi lokalnih specijaliteta i aktivnosti, stvarnost je bila drugačija. Cijene hrane i pića, kao i smještaja, znatno su porasle u odnosu na prethodne godine. Osim toga, primijetila je da je ponuda u restoranima i kafićima znatno smanjena, s manje izbora jela i pića.

 

“Makarska je uvijek bila jedno od mojih omiljenih mjesta za odmor, ali ove godine sam zaista razočarana. Cijene su nevjerojatno visoke, a ponuda je daleko ispod očekivanja. Izgleda da je pandemija ostavila traga i na turizmu ovdje,” rekla je djevojka koja je željela ostati anonimna.

 

Evo kao što možete vidjeti prvi račun je iz lokalne prodavnice. Obični ledeni čaj od brusnice je 2,80 eura (5,48 KM), Somersby Mango košta 5 eura (9,78 KM) Boby štapići 1 euro (1,96 KM) Pardon štapići 100g 2 eura (3,91 KM) i na kraju PVC vrećica iznosi 0,30 eura (0,59 KM).

 

Idemo dalje: na plaži je lažaljka 10 eura (19,57 KM) a dobijete i fiskalni račun a kafa kratka je 1.8 eura (3,52KM), koktel Mohito je čak 13 eura (25,44 KM), iskreno samo je čaša dobra na izgled, kukuruz je 4 eura (7,83 KM), komadić pizze 3,5 eura (6,85 KM), sladoled kugla 3 eura (5,87 KM) a kifla je 0,9 eura (1,76 KM). – izjavila je Travničanka za portal Crna-Hronika iz Makarske

 

Turistički radnici i lokalni ugostitelji navode da je poskupljenje posljedica globalnih ekonomskih kretanja, ali i povećanih troškova poslovanja. Mnogi su prisiljeni smanjiti ponudu kako bi preživjeli ovu turističku sezonu.

 


Unatoč trenutnim izazovima, Makarska ostaje popularna destinacija za mnoge turiste iz regije i šire. Lokalne vlasti i turistički radnici nadaju se da će se situacija uskoro stabilizirati te da će ponuda ponovno biti na razini koja privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta.

 

 

Račun i fotografije pogledajte na linku.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook