NEKIMA ĆE TO TEŠKO PASTI

Burno na sjednici PD PFBiH: Sprema se novi Kodeks ponašanja poslanika... Šta je razljutilo predstavnike opozicije?

Front26.06.24, 22:03h

Burno na sjednici PD PFBiH: Sprema se novi Kodeks ponašanja poslanika... Šta je razljutilo predstavnike opozicije?
U Nacrtu je, između ostalog, navedeno da se poslanici u svim situacijama s poštivanjem i na jednak način odnose prema svima, da se ponašaju na način dostojan poslanika, te da vode računa o principima profesionalne etike i opšte kulture

 

 

 

Razmatranje Nacrta Kodeksa ponašanja poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izazvalo je burne reakcije poslanika opozicije na današnjem zasjedanju tog doma u Sarajevu.


U Nacrtu je, između ostalog, navedeno da se poslanici u svim situacijama s poštivanjem i na jednak način odnose prema svima, da se ponašaju na način dostojan poslanika, te da vode računa o principima profesionalne etike i opšte kulture, dajući na taj način pozitivan primjer javnosti.


Nadalje, očekuje se da održavaju dobre i kolegijalne odnose sa zaposlenima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i licima angažranim u poslaničkim klubovima, kao i da poštuju pravila odijevanja.


Također, istaknuto je da su poslanici obavezni poštivati pravila ponašanja kojima se osigurava održavanje reda na sjednicama Doma, sjednicama radnih tijela, a naročito da poštuju i štite osnovna prava utvđena Ustavom Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i zakonima.


Osim toga obavezni su da ne koriste riječi i izraze koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugog ili njihove sinonime koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i potiču mržnju, netoleranciju i nasilje i osude svako ponašanje kojim se ono potiče, da tok rasprave bude usmjeren na temu o kojoj se raspravlja, te da ne koristi računar, mobilni telefon niti druge prenosne elektroničke uređaje na način kojim se ometa tok sjednice.


Postupak zbog povrede Kodeksa pokreće se pisanom prijavom Etičkoj komisiji, koja mora sadržavati ime i prezime podnosioca prijave, kontakt adresu i svojeručni potpis. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i građani.


Etička komisija obavezna je da odluči u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave.


Poslanici opozicionih stranaka imali su primjedbe na sadržaj kodeksa i pozvali su da u roku mjesec dana bude izrađen novi jer smatraju da ovaj nacrt nije moguće popraviti do faze prijedloga.

 

(FENA/AD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook