Konaković iz Goettweiga

Dodik nanosi štetu svima u BiH, upozoravali smo ga, nije se osvrtao... Zato je sada tu gdje jeste - izoliran i sankcioniran!

Front21.06.24, 18:26h

Dodik nanosi štetu svima u BiH, upozoravali smo ga, nije se osvrtao... Zato je sada tu gdje jeste - izoliran i sankcioniran!
Još ima Dodik mali prostor da se sutra, ako bude pametan, dozove i da se vrati za pregovarački stol, da usvojimo nekoliko zakona koji su nam ostali za definiranje pregovaračkog okvira, da počnemo formalno pregovore, da uzmemo taj Plan rasta. Nije to samo milijardu eura, tu su mnoge druge, veće mogućnosti za BiH – poručio je ministar vanjskih poslova

 

 


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je u petak na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, ali i ''Grupe prijatelja Zapadnog Balkana'' u Goettweigu.


Kako je za Fenu kazao, riječ je o platformi koja je od velike pomoći Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, jer se radi o zemljama koje su najveći lobisti i zagovarači tog procesa te su bili od velike pomoći kod kada je u pitanju dobivanje odluke za početak pregovora BiH s Europskom unijom.


- To su ljudi koji poprilično dobro razumiju procese u Bosni i Hercegovini, razumiju prednosti, šanse, a naravno i neke prijetnje. Oni na pravi način zagovaraju naše interese unutar Europske unije. Danas normalno, u ovim prilikama, koristimo te specifičnosti da i s kolegama iz regije podijelimo neke svoje ideje i razmišljanja, i zaista svaki od ovih sastanaka vrlo je funkcionalan i značajan – rekao je Konaković.


Osim toga, tijekom boravka u Goettweigu, ministar Konaković održao je bilateralni sastanak s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom kojemu je, kako je rekao, osobno zahvalio za vrlo posvećen angažman po pitanju proširenja Europske unije, ali i odluke da se Bosni i Hercegovini dodijeli konačna odluka o započinjanju pregovora.


Također je najavio mogućnost održavanja još jednog velikog sastanka u Briselu u trenutnom sazivu Europske komisije.


- Naravno, danas smo informirali svoje kolege o blokadama koje ponovo gledamo u Bosni i Hercegovini, o činjenici da (Milorad) Dodik nakon sastanaka s Putinom i povrataka u Bosnu i Hercegovinu blokira ono što je veoma važno za sve ljude u Bosni i Hercegovini, i one koji žive u bh. entitetu Republika Srpska. Naravno, informirali smo ih i o mogućim rješenjima, a sve kako bi iskoristili ovu priliku jer je Europa u ovom trenutku korektna i konkretna, dali su nam Plan rasta, otvorili priliku za integraciju našeg tržišta – istaknuo je Konaković.


Kaže da političari koji to koče, prije svega misleći na Dodika, nanose veliku štetu svim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to u kojem entitetu žive.


Podsjetio je da su europski dužnosnici poručili da je za trinaest mjeseci urađeno više nego za deset godina ranije. On smatra da je to potvrda ispravnosti politike Trojke koja je bila novost na političkoj sceni. Također je naveo da će oni koji koče i blokiraju procese, politički platiti tu cijenu.


- Dodika smo upozoravali da takve stvari ne radi, on se nije puno osvrtao i zato je danas tu gdje jeste. Danas je izoliran, sankcioniran, i on i njegovi članovi obitelji i uži krug suradnika, čak i neke institucije uvodi u tu crnu rupu. Još ima mali prostor da se sutra, ako bude pametan, dozove i da se vrati za pregovarački stol, da usvojimo nekoliko zakona koji su nam ostali za definiranje pregovaračkog okvira, da počnemo formalno pregovore, da uzmemo taj Plan rasta. Nije to samo milijardu eura, tu su mnoge druge, veće mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu – poručio je ministar vanjskih poslova BiH.


Govoreći o sastanku koalicije na državnoj razini koji će se početkom srpnja održati u Mostaru, Konaković je rekao da će se odazvati na svaki poziv za sastanak ukoliko ga organizira HDZ BiH.


- Doći ćemo upravo s ovim idejama, da govorimo o onome oko čega se možemo dogovarati, da usvojimo proračun, da usvojimo potrebne reforme za Plan rasta, da krenemo u implementaciju integracije našeg tržišta u Europskoj uniji, da onda očekujemo veliki broj investitora. Dakle, to je nešto od čega mi do kraja nećemo odustati. Oni koji budu sprečavali tu vrstu realizacije sigurno će skupo politički plaćati tu cijenu – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u izjavi za Fenu.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook