nakon usvajanja rezolucije

Radna grupa završila svoj dio posla: Podnosi li Vlada RS sutra prijedlog o 'mirnom razdruživanju s FBiH'?

Front19.06.24, 13:23h

Radna grupa završila svoj dio posla: Podnosi li Vlada RS sutra prijedlog o 'mirnom razdruživanju s FBiH'?
Krajem maja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenic

 

 


Vlada RS završila je izradu sporazuma o "mirnom razdruživanju" RS s entitetom FBiH i kako saznaje portal Avaz on će sutra biti podnesen.

 

Podsjećamo, krajem maja je imenovana Radna grupa koja je radila na ovom prijedlogu, a koji je stigao istog dana kada je Generalna skupština UN-a usvajala Rezoluciju o Srebrenici.

 

Radnu grupu su činili ministri pravde i unutrašnjih poslova u Vladi RS Milan Bukejlović i Siniša Karan, entitetski pravobranilac Milimir Govedarica, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković, te direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

 

Osim njih, članovi su bili i Lazar Stjepanović, pravni predstavnik RS, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika RS, te Dalibor Panić, generalni sekretar entitetske Vlade.

 

Inače, za eventualni prijedlog o "mirnom razdruživanju" ili otcjepljenju bi bila potrebna promjena državnog Ustava, koji bi morao predvidjeti tu mogućnost, a za takvo nešto je potrebna podrška dvije trećina zastupnika i delegata, odnosno i probosanskih i stranaka sa hrvatskim predznakom.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook