FOTO/ KO KAŽE DA JE ORGANSKO ZDRAVIJE

Slikala sam žumance domaćeg jajeta iz mog sela i najskupljeg organskog jajeta iz gradskog marketa... Pogledajte razliku!

Lifestyle18.06.24, 11:05h

Slikala sam žumance domaćeg jajeta iz mog sela i najskupljeg organskog jajeta iz gradskog marketa... Pogledajte razliku!
"Koke u mom selu, u domaćinstvu moje porodice, slobodno šetaju, jedu sjemenke, insekte, gliste, svježu travu, grickaju čak i povrće iz baštice, kukuruz, suplement od koprive koji pravi moja mama. One žive na suncu i trče po cijeli dan..."

 

 


Cijena organskih jaja "u pravilu" je uvijek skuplja od "običnih" koja se mogu kupiti u trgovinama, ali i od domaćih jaja koja se mogu naći po selima... Postavlja se pitanje koja opcija je bolja, hranljivija, zdravija, pouzdanija?  


Gospođa iz Beograda podijelila je svoje iskustvo za portal Zadovoljna.rs:   


- Spadam u one ljude koji, u različitim oblicima i jelima, jedu jaja svakog dana. Zbog toga su mi njihov kvalitet i ukus izuzetno bitni, pa se koliko god mogu odlučujem za domaću opciju.


Koke u mom selu, u domaćinstvu moje porodice, slobodno šetaju, jedu sjemenke, insekte, gliste, svježu travu, grickaju čak i povrće iz baštice, kukuruz, suplement od koprive koji pravi moja mama. One žive na suncu i trče po cijeli dan. Kako kažu istraživanja, ovo rezultira jajima bogatijim kalcijumom, luteinom, vitaminom A, vitaminom E i vitaminom D. Imaju manje zasićenih masti i holesterola, bogatije su omega-3 masnim kiselinama koje su esencijalne za vašu svakodnevnu funkciju. Zanimljivo je da su u vremenu u kojem i ljudi na primorju pate od nedostatka vitamina D, upravo jaja iz prirode jedan od najboljih izvora ovog vitamina D.

 

domace-i-organsko-jaje

Lijevo - domaće jaje sa sela, desno - kupovno, organsko jaje


U poređenju sa jajetom iz radnje, ovo lijevo, domaće, bogatije je bojom, ali i gustinom žumanca, svježinom i debljinom ljuske i pouzdano znam da ga je koka snijela svega nekoliko dana prije nego što je završilo u mom tanjiru. Za ovo desno ne postoji transparentna informacija u vezi s tim koliko je dug bio njihov put od kokoške do rafova prodavaca. Jedina oznaka koju imam na kutiji je kada je spakovano, a to o svježini ne govori mnogo. Naprotiv, nekad je potrebno i nekoliko nedjelja za transport od proizvođača do distributera i prodavaca.


Osim toga, domaće žumance je kremastijeg ukusa i gušće konzistencije, pa se teže razbija prilikom spremanja - napisala je ona.


A postoji li kod domaćih jaja opasnost od salmonele. čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook