NOSTALGIJA ZA PROŠLIM VREMENIMA

Priča o Golfu iz Vogošće: Gigant sa oko 3.600 uposlenika... Kako je ugašeno automobilsko carstvo u Sarajevu?

Biznis Klub17.06.24, 19:17h

Priča o Golfu iz Vogošće: Gigant sa oko 3.600 uposlenika... Kako je ugašeno automobilsko carstvo u Sarajevu?
Vozila iz Tvornice automobila Sarajevo su stizala do Italije, Francuske, Španije, a u Vogošći su proizvodili i model ‘Caddy’ s volanom na desnoj strani

 

 


Izvor: Al Jazera Balkans
Piše: Mirela Muračević


Rijetki odjek piska željezničke sirene budi sjećanja na prošla vremena kada su lokomotive vukle vagone kojima su prevozili ponos nekadašnjeg automobilskog carstva – Tvornice automobila Sarajevo (TAS) na sve strane svijeta.


Danas, dotrajali željeznički pragovi u Vogošći stoje kao nijemi svjedoci. Nema više vozova natovarenih automobilima koji su nekada prolazili ovom prugom. Obećavajuću automobilsku industriju naglo je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, bacivši sjenu neizvjesnosti na obnovu i buduću proizvodnju vozila na ovim prostorima.


Oštećenim i zaraslim kolosijecima teško da je prevezen bilo kakav značajniji transport automobila od kraja rata pa do danas.


Ponovno povezivanje željezničkih kolosijeka sa svjetskim tržištima čini se nemogućim. A nekad je to bilo vrijeme kada su automobili predstavljali simbol prosperiteta i razvoja, dok je svaki tutanj voza donosio posebnu radost i nadu za bolje sutra.

 

Oživjeti diva


Suptilna nostalgija za prošlim vremenima, kada je užurbanost vozova i automobila ispunjavala zrak, ostala je samo u srcima onih koji su tome svjedočili iz prve ruke. Žudnja za oživljavanjem ove nekada živahne industrije, uprkos napretku tehnologije, izostala je. Međutim, postavlja se pitanje: da li se zaista treba prihvatiti ova sudbina ili je moguće pronaći način da se oživi nekadašnji industrijski div?


Osnovano 1948. godine, preduzeće Pretis odigralo je ključnu ulogu u oblikovanju automobilske industrije u Bosni i Hercegovini. Počevši od saradnje s njemačkom tvornicom NSU početkom 1960-ih, Pretis je postao prepoznatljiv po proizvodnji različitih modela skutera, motocikala i automobila.


Montaža skutera i motocikala Prima i Maxi bila je samo početak, jer je već od 1965. godine firma počela montirati automobile iz programa tvornice NSU. Prinz 1000 bio je prvi model automobila koji je Pretis proizvodio, a nakon njega uslijedili su modeli 1100 i 1200. Iz proizvodnih hala godišnje je izlazilo 5.000 ovih vozila, što je označilo uspješan početak rada tvornice.


Nakon formiranja složenog preduzeća Metalne industrije UNIS, Pretis je usmjeren na namjensku industriju, dok je proizvodnja automobila prešla na Tvornicu automobila (TAS), koja je formirana 1969. godine na osnovu ugovora s njemačkim koncernom Volkswagen.

 

Volan na desnoj strani


To je označilo zlatni period automobilske industrije u Vogošći. Montaža popularnog Volkswagenovog modela Buba počela je 1972. godine, a kasnije su se proizvodili i drugi popularni modeli poput Golfa jedinice i Golfa dvojke. Godišnje se proizvodilo oko 25.000 golfova, a također su se proizvodili modeli poput Jette i Caddyja.


Prije rata je u Bosni i Hercegovini proizvedeno i nekoliko testnih vozila Golf trojka, a dostavno vozilo Caddy se nikada prije nije proizvodilo nigdje na svijetu osim na ovom mjestu. Ubrzo je distribuirano i na tržište cijele Evrope.


Firma Volkswagen je 1998. godine pokrenula SKD montažu određenih modela Škode, Volkswagena i Audija u Vogošći, što je trajalo sve do kraja 2008. godine. Nakon toga, proizvodnja se koncentrirala na proizvodnju komponenti specijalnih konstrukcija.


U TAS-u je, u svim sektorima, bilo zaposleno oko 3.600 radnika, kaže za Al Jazeeru Mevludin Kustura, nekadašnji radnik te tvornice.


“Neposredno prije rata urađena je i nulta serija Golfa A3 koji je trebao startati u serijsku proizvodnju. Međutim, to je zaustavljeno 1992. godine. U TAS-u smo, osim automobila, proizvodili i rezervne dijelove za Golf kao što su dizalice za zamjenu točkova. U 16. pogonu proizvodio se auspuh kao rezervni dio. Imali smo i proizvodnju kablova za naše potrebe, a jedan od njih se proizvodio jedino kod nas za sve Golfove koji su proizvedeni ‘80-ih godina. Naša vozila išla su i na strano tržište”.

 

Vozila su stizala do Italije, Francuske, Španije… Proizvodili su i model Caddy s volanom na desnoj strani.

 

Nastavak teksta i arhivsje fotografije pogledajte ovdje.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook