Potvrdio stoltenberg

Alarmantno stanje: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti

Front17.06.24, 14:00h

Alarmantno stanje: NATO razmatra stavljanje nuklearnog oružja u stanje pripravnosti
NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe

 

 

Jens Stoltenberg je za britanske novine Telegraph rekao da članice NATO-a razgovaraju o korištenju transparentnosti glede svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje.

 

- Neću govoriti o operativnim pojedinostima o tome koliko nuklearnih bojnih glava bi trebalo biti stavljeno u funkciju, a koje će biti pohranjene, no trebamo se konzultirati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo. Transparentnost pomaže prenijeti direktnu poruku da smo mi, naravno, nuklearni savez - rekao je za novine te dodao:

 

- Cilj NATO-a, naravno, svijet je bez nuklearnog naoružanja, no dokle god nuklearno oružje postoji, mi ćemo ostati nuklearni savez jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO ne, opasniji je svijet”.

 

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da je nuklearno oružje “konačna sigurnosna garancija” NATO-a i sredstvo za očuvanje mira.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata upozorio da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi se odbranila u ekstremnim okolnostima. Moskva optužuje Sjedinjene Američke Države i njihove evropske saveznike da guraju svijet na ivicu nuklearnog sukoba tako što Ukrajinu opskrbljuju oružjem vrijednim više milijardi dolara, a ono se koristi za napade na ruski teritorij.

 

NATO, koji je preuzeo veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći za Kijev, rijetko javno govori o nuklearnom oružju iako je poznato da SAD u nekoliko lokacija u Evropi ima raspoređene nuklearne bombe.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook