Obračun u skupštinskim klupama

Zahiragić nakon burne sjednice tvrdi da ga je Delić vrijeđao, a Ilić fizički napao

Front13.06.24, 10:54h

Zahiragić nakon burne sjednice tvrdi da ga je Delić vrijeđao, a Ilić fizički napao
Podsjećanja radi, do verbalnog sukoba između Delića i Zahiragića je došlo tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čiji je predlagač resorno federalno ministarstvo

 

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bilo je, u najmanju ruku, burno budući da je došlo do verbalnog sukoba u kojem su učestvovali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) i delegat iz SDA Haris Zahiragić. Sada se oglasio Zahiragić koji tvrdi da ga je Delić vrijeđao, a spomenuo je Iliju Ilića za kojeg je rekao da je navodno na njega fizički nasrnuo.


Podsjećanja radi, do verbalnog sukoba između Delića i Zahiragića je došlo tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju čiji je predlagač resorno federalno ministarstvo.
 

“Danas me je ministar Adnan Delić, samo zato što sam tražio da se Izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrate iz hitne u redovnu proceduru, a kako bismo mogli amandmanima reagovati na opravdane zahtjeve penzionera, izvrijeđao sa govornice Doma naroda. Nakon što sam mu odgovorio, te pojasnio kako funkcioniše pravni sistem u FBiH, nakon što sam podsjetio i njega i javnost da on kao svršenik FASTO-a i ne mora znati to sve i upitao ga gdje je skoro 80 miliona KM novca penzionera koji im je ostavila Vlada Fadila Novalića – on mi je sa svoga mjesta rekao ‘Marš’! Mali diktator, koji pokazuje ozbiljne znakove još ozbiljnijih dijagnoza, nije se tu zaustavio nego me je nastavio vrijeđati i nazivati seljakom”, naveo je Zahiragić.
 

Dalje je Zahiragić dodao da je takvo Delićevo obraćanje dopustio predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ).
 

“Koji ga nije na vrijeme prekinuo, niti je klubu Bošnjaka dozvolio pauzu koju smo tražili, a na koju svaki klub ima pravo prema Poslovniku. Vrhunac je ipak bila reakcija izvjesnog Ilije Ilića iz HDZ-a, inače električara iz Odžaka, koji se pridružio Delićevim uvredama i nazvao me majmunom, te mi uputio čak verbalne prijetnje i fizički nasrnuo na mene, a čemu su svjedočili svi prisutni delegati, stručne službe i na svu sreću novinari koji prate sjednice Doma naroda”, tvrdi Zahiragić.

 

Pomenuo je da su nakon svega delegati Kluba Bošnjaka napustili sjednicu.
 

“A Trojka je imenovala važni FERK, pri čemu su od 3 člana imenovali 2 člana HDZ-a, ali i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i to ni manje ni više nego Jelku Miličević. Jelku koja je osim što je glasala ZA istu, bila i supotpisnik odluke o transferu sredstava za nabavku respiratora, predlagač same tačke na Vladi i komadant štaba Civilne zaštite. Dakle, za istu Odluku, Fadil nevin u zatvor, a Jelka u Agenciju za bankarstvo”, dodao je.
 

Spomenuo je i šta je, kako kaže, donijela politika Trojke.
 

“Bošnjacima suspenzija Ustava, poništavanje glasa Potpredsjednika FBiH Lende, gaženje volje Kluba Bošnjaka, oduzimanje prava čak i na pauzu, te u konačnici uvrede i prijetnje delegatima Kluba Bošnjaka od strane primitivaca iz HDZ-a. Kako ono Schmidt onomad reče: ‘Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti’. Naravno nisu nas uplašili, štaviše, učvrstili su nas u uvjerenju da je svrgavanje ove izdajničke i nametnute vlasti uslov našeg dostojanstva i opstanka kao političkog naroda”, poručio je, između ostalog, Zahiragić.
 

Zahvalio se i kolegi iz Kluba Bošnjaka koji je također napustio sjednicu.
 

“Želio bih se zahvaliti kolegi iz Kluba Bošnjaka, predsjedniku KO SDP TK Dževadu Hadžiću koji je delegat većine, a koji je uprkos tome zajedno sa nama (SDA i DF) napustio ovu sramotnu sjednicu i glasao ZA zaključke na Klubu Bošnjaka koji osuđuju ovakvo tretiranje Kluba Bošnjaka koji predstavlja skoro 80% građana FBiH. Ljudi poput njega i dalje čuvaju čast, inače potpuno moralno posrnulog, SDP-a”, zaključio je Zahiragić.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook