Šta sad?

Ambasador BiH u Srbiji nije poslušao Konakovića: Odbio uručiti protestnu notu Srbiji povodom tzv. svesrpskog sabora

Front12.06.24, 19:50h

Ambasador BiH u Srbiji nije poslušao Konakovića: Odbio uručiti protestnu notu Srbiji povodom tzv. svesrpskog sabora
On je rekao da Konaković “nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu, niti da je šalje, kao i da je to pokušao da uradi lično, iako na to nema zakonsko pravo”

 

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je danas da "niti je donio, niti uručio protestnu notu" Srbiji povodom "Svesrpskog sabora", te naglasio da je to "pokušaj performansa ministra vanjskih poslova u BiH Elmedina Konakovića.

 

Vranješ je poslije razgovora sa ministrom vanjskih poslova Srbije Markom Đurićem rekao da je želio da pojasni novinarima “neuspješan pokušaj” ministra Konakovića da uruči protestnu notu.


- Tu notu niti sam donio, niti sam uručio Srbiji. Oni su to pokušali preko mene, ali razlog zašto nisam nije samo vezan za moje političke stavove, već i za proceduralne razloge. Ministar vanjskih poslova nema pravo da kreira spoljnopolitičke akcije niti spoljnu politiku BiH. To je u nadležnosti Predsjedništva BiH - naveo je Vranješ, koji nije poslušao Konakovića iako mu je nadređeni.

 

On je rekao da Konaković “nema pravo da kreira bilo kakvu protestnu notu, niti da je šalje, kao i da je to pokušao da uradi lično, iako na to nema zakonsko pravo”.

 

- Želio sam da objasnim Đuriću da je to njegov (Konakovićev) pokušaj performansa. Sigurno ste upoznati da u javnosti u BiH trenutno Konaković trpi veliki broj udaraca zbog optužbi da je sarađivao sa narko-kartelom i postoje istrage i onda on traži način kako da skrene pažnju javnosti u BiH sa tih ozbiljnih optužbi koje mu stoje za vratom tako da dobije ‘pozitivne poene’, a u  Sarajevu je to uvijek napad na Srbiju - zaključio je Vranješ.

 

Bh. ambasador je istakao da je došao da zahvali Srbiji za “dosljedan odnos prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, onako kako je napisan i potpisan, kao i kada je riječ o odnosima u BiH, prenosi Tanjug.


- To je jako važno jer danas živimo u vremenu u kojem se mnogo stvari tumači i interpretira, a najmanje se čita kako piše - ocijenio je Vranješ.

 

Odgovarajući na pitanje koji je stav Bosne i Hercegovine povodom “Svesrpskog sabora” Vranješ je rekao da “BiH nema stav jer se njen stav formuliše kada tri člana Predsjedništva donesu odluku”.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook