Vijest na koju se čekalo

Usvojeno u Domu naroda FBiH! Penzioneri mogu odahnuti i zasnovati radni odnos bez obustave penzije

Front12.06.24, 13:47h

Usvojeno u Domu naroda FBiH! Penzioneri mogu odahnuti i zasnovati radni odnos bez obustave penzije
Usvajanje ovih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava penzionera i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom

 

 

Danas je Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine usvojio izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, čime se nastavlja rad na unaprjeđenju prava penzionera i osiguravanju pravednog i transparentnog penzijskog sistema. 


Usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava penzionera u skladu sa odlukom Ustavnog suda.


“Ove izmjene zakona uključuju prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim toga, obustava invalidskih i porodičnih penzija, o čemu se u medijima pokrenula diskusija, važno je istaknuti da ova obustava postoji već najmanje 40 godina, praktično od samog početka penzijskog sistema, te ostaje nepromijenjena usvajanjem ovih izmjena i dopuna”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

 

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada penzionera. 


Naime, iako je penzionerima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave penzije, ovom izmjenom Zakona, penzioneri koji su redovno otišli u penziju, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.


Usvajanje ovih izmjena i dopuna Zakona predstavlja korak naprijed u priznavanju prava penzionera i osigurava da se postojeća praksa uskladi sa pravnim okvirom. Federacija Bosne i Hercegovine time potvrđuje svoju posvećenost unaprjeđenju prava penzionera i izgradnji pravednog i transparentnog penzijskog sistema, stoji u današnjem saopštenju za medije Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.


(DEPO PORTAL/jK)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook