FOTO/ Nakon premijere dokumentarca 'Posljednja YU dokumenta'

Izložbom 'SubDokumenta Sarajevo' najavljena serija programa koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti

DEPO Art28.05.24, 11:31h

Kada sam uspio to da uradim tada i da izaberem takve umjetnike, koji su sada ili mrtvi ili najbolji umjetnici u svojoj državi, onda ćemo napraviti ponovo na istom ovom zidu, za godinu dana, jedna velika “dokumenta” - navodi Jusuf Hadžifejzović

 

 

U Klubu Collegium Artisticum, nakon premijere dugometražnog dokumentarnog filma Jasmina Durakovića “Posljednja YU dokumenta”, otvorena je izložba likovnih i vizualnih umjetnika Hamzalije Muhića, Bojana Stojčića, Kasje Jerlagić i Danila Krese “SubDokumenta Sarajevo”. 

 

Kustos izložbe je Jusuf Hadžifejzović, jedan od osnivača "YU dokumenata", a sam koncept izložbe isti je kao i kada je, prije 40 godina, započet ovaj projekt. Tako će radovi izabranih umjetnika biti postavljeni na zid Kluba Collegium Artisticum i povezivati aktuelnu scenu sa tradicijom.

 

Tekst i foto: Adnan UČAMBARLIĆ

 

Podsjetimo, “YU dokumenta“ je projekat koji je iznikao na umjetničkoj sceni Sarajeva osamdesetih godina prošlog stoljeća preko serije malih izložbi do velikog bijenala održavanog u sarajevskoj Skenderiji 1987. i 1989. godine. Danas historičari umjetnosti u regionu ove likovne događaje smatraju najznačajnijim u čitavoj historiji nekadašnje Jugoslavije.

 

Izložba istovremeno predstavlja i najavu serije programa u suradnji CKA Charlama i JU Collegium Artisticum koji bi trebali završiti na bijenalu vizualnih umjetnosti "SubDokumenta Sarajevo" u maju 2025. godine. Pod ovim nazivom, CKA Charlama je 2009. godine organizirala veliku izložbu u prostorima Skenderije.

 

subdokumenta-sarajevo-jusuf-hadzifejzovic

 

- Koncepcija je zasnovana na staroj ideji, da se izlažu najkvelitetniji umjetnici do kojih možemo da dođemo. Nekada je bilo lakše doći do umjetnika nego danas, jer to što je nazvao Jerko “druga linija”, to su bili umjetnici koji su vrlo rijetko izlagali i bili su siromašni i ja sam, sticajem okolnosti, kako sam putovao često u Zagreb, Beograd i Ljubljanu upoznao veliki broj tih umjetnika. Onda sam imao ideju da se to pokaže u Sarajevu. To je bilo skoro nezamislivo i trebalo mi je skoro godinu dana da ubijedim ljude da rade sa mnom. Onda sam ubijedio pokojnog Sašu i pokojnog Radeta Tadića koji su zajedno sa mnom to sve uradili. Ja sam napravio spisak od 127 umjetnika, izlagali smo to na ovom ovdje zidu najviše, a ponekad i na drugim zidovima, a nekad i performanse unutra. To je teklo tako da dana nije bilo bez izložbe. Jednog bi skidali, drugog bi kačili. I to je teklo tako tri godine, dok nismo odlučili da bi bilo dobro da se napravi cjelokupna izložba, svih autora i u cijeloj Skenderiji. Tako su nastala Jugoslovenska dokumenta, prvo bijenale. Kada sam uspio to da uradim tada i da izaberem takve umjetnike, koji su sada ili mrtvi ili najbolji umjetnici u svojoj državi, onda ćemo napraviti ponovo na istom ovom zidu, za godinu dana, jedna velika “dokumenta” - izjavio je Jusuf Hadžifejzović na otvaranju izložbe.

 

Na ovaj način, CKA Charlama, koja je kroz svoje djelovanje u posljednjih 15 godina, pored ostalih umjetničkih aktivnosti, održavala liniju kontinuiteta umjetničkih tradicija vizualne umjetnosti Sarajeva osamdesetih godina prošlog vijeka, želi zaokružiti svoj historijski proces i biti i dalje umjetnička platforma za budućnost.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook