Nisu se usaglasili

Bez dogovora na Zajedničkoj komisiji o Izbornom zakonu RS

Front27.05.24, 13:12h

Bez dogovora na Zajedničkoj komisiji o Izbornom zakonu RS
Odgovarajući na pitanje da li će NSRS ipak imenovati sudije u Ustavni sud BiH iz RS, Stevandić je rekao da “ne postoji razlog da imenuju ljude koji će u Sudu paliti i gasiti klime”

 

 

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS danas nije postigla saglasnost u vezi sa Izbornim zakonom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, te su ti akti upućeni u Ustavni sud RS na odlučivanje.

 

Ovu informaciju potvrdili su predsjednik NSRS Nenad Stevandić i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Mirsad Duratović.
 

- Nismo postigli saglasnot, ali nije bilo ni amandamana na zakone. To samo govori o dogovoru na relaciji pripadnici bošnjačkih partija, CIK-a i Christian Schmidt koji su se trudili svim silama da ne raspišemo izbore prije CIK-a – ocijenio je Stevandić.  
 

Kometarišući jučerašnji dolazak visokog predstavnika u BiH Christiana Shmitda, kojeg vlast u RS ne priznaje, na Kozaru i Donju Gradinu gdje je položio vjence žrtvama iz Drugog svetskog rata, Stevandić je rekao da to smatra licemjernim činom.
 

– Pa, on se zalagao za rehabilitaciju ratnih zločinaca – rekao je Stevandić.
 

Odgovarajući na pitanje da li će NSRS ipak imenovati sudije u Ustavni sud BiH iz RS, Stevandić je rekao da “ne postoji razlog da imenuju ljude koji će u Sudu paliti i gasiti klime”.
 

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Mirsad Duratović rekao je da se Ustavni sud RS može izjasniti za nekoliko dana, ali i za nekoliko mjeseci.
 

– Ako Ustavni sud RS kaže da su zakoni u skladu sa Ustavom, o njima se Ustavni sud BiH može izjašnjavati tek kada stupe na snagu – objasnio je Duratović.
 

Narodna skupština RS usvojila je navedene zakone u aprilu na posebnoj sjednici, nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.
 

Zakoni nisu prošli u Vijeću naroda RS jer su delegate ispred bošnjačkog naroda uložili veto mehanizam, nakon čega se o tome izjašnjavala Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda RS. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook