važna odluka

Historijski trenutak: Irska, Norveška i Španija formalno priznaju Palestinu kao državu

Front22.05.24, 11:39h

Historijski trenutak: Irska, Norveška i Španija formalno priznaju Palestinu kao državu
Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u

 

 

Španski premijer Pedro Sanchez kazao je da će vijeće ministara te zemlje priznati neovisnu palestinsku državu u utorak, 28. maja.

 

-Sljedećeg utorka, 28. maja, španski kabinet će odobriti priznanje palestinske države - rekao je Sanchez u španskom parlamentu, dodajući da njegov izraelski kolega Benjamin Netanyahu dovodi rješenje dvije države u "opasnost" svojom politikom "boli i uništenje" u Pojasu Gaze.

 

Irska će priznati palestinsku državu, rekao je u srijedu premijer Simon Harris, dodajući kako očekuje da će se i druge zemlje pridružiti Irskoj, Španiji i Norveškoj u poduzimanju takvog koraka u predstojećim sedmicama.

 

-Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznaju državu Palestinu - rekao je Harris na konferenciji za novinare, prenosi France24.

 

-Svako od nas sada će poduzeti sve nacionalne korake koji su potrebni da se ta odluka provede – dodao je.

 

Norveški premijer kaže da Norveška formalno priznaje Palestinu kao državu.

 

Premijer Jonas Gahr Støre poručio je u srijedu kako ne može biti mira na Bliskom istoku ako nema priznanja. Najavljuje da će ta skandinavska država priznati palestinsku državu 28. maja.

 

Nekoliko zemalja Evropske unije proteklih je sedmica dalo do znanja da planiraju priznati, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regiji.

 

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njene poteze, gorljivo je zagovarala dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine.

 

-Teror su počinili Hamas i militantne skupine koje nisu pristaše dvodržavnog rješenja i države Izrael - rekao je čelnik norveške vlade.

 

Većina svijeta već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u.

 

Kako podsjeća BBC, do jutros je devet evropskih zemalja podržalo palestinsku državnost, a većina njih je tu odluku donijela 1988. godine kada su bile dio sovjetskog bloka.

 

Stoga je rijetkost i značajno, kako navodi BBC, da se Norveška, Irska i Španija pridruže njihovom broju.

 

Ove se zemlje nadaju ne samo da će signalizirati simboličnu podršku Palestincima, već i dati zamah u politički proces za koji se nadaju da bi mogao pomoći okončanju borbi, piše BBC.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook