NOVI DETALJI

Tužilac citirao SKY poruke: Tito je narkonovcem od 'Griselde' planirao napraviti prvu gradonačelnicu Zenice

Hronika21.05.24, 16:41h

Tužilac citirao SKY poruke: Tito je narkonovcem od 'Griselde' planirao napraviti prvu gradonačelnicu Zenice
Tužilaštvo je produženje pritvora tražilo zbog, kako je to danas naveo tužilac Sanjin Kulenović, opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli sakriti ili uništiti dokaze važne za istragu, te je na taj način ometati.


U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora za još tri mjeseca Adnanu Smajloviću, zvanom Pepi, Sančezu Jukiću i Aidi Halač, jedino troje uhapšenih u akciji "Black tie 2" koji se nalaze u pritvoru, piše Faktor.

 


Tužilaštvo je produženje pritvora tražilo zbog, kako je to danas naveo tužilac Sanjin Kulenović, opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli sakriti ili uništiti dokaze važne za istragu, te je na taj način ometati. 

 

Tužilac je danas, manje - više ponovio ono što je rečeno na maratonskoj sjednici u Sudu BiH održanoj 25. aprila kada je tražen pritvor za svih 23 uhapšenih u ovoj akciji. 

 

Radi se o, kako to navodi Tužilaštvo, članovima organizovane kriminalne grupe, bliskim saradnicima vođe narkokartela "Tito i Dino" Edina Gačanina iz Dubaija.

 


Ogrankom narkoklana u BiH rukovodio je prvoosumnjičeni Smajlović za kojeg je tužilac danas kazao kako je bio osoba od njegovog najvećeg povjerenja. 


Na teret im se stavlja da su novac stečen trgovinom velikih količina narkotika iz Južne Amerike koji je preko luka u Nizozemskoj plasiran na tržište u EU, ubacivali u legalne tokove i na taj način ga "prali". 


Kako je kazao tužilac, za finanasiranje prokjekata u BiH uglavnom je bio zadužen Smajlović, kod kojeg se nalazila jedna od kasa i kojem je Gačanin za te potrebe prema prikupljenim dokazima prebacio 500.000 KM. 


Tužilac se i danas posebno osvrnuo na to da je grupa imala za cilj širenje političkog utjecaja , odnosno "preuzimanje države" kako se to navodi u nekim od prepiski putem SKY aplikacije.


Prema riječima tužioca, iz analize komunikacija putem Skyja vidljivo je da je Gačanin za te svrhe Smajloviću poslo 30.000 KM, a onda Smajlović pita Halać kako da joj to dostavi. 
Dalje je naveo da je Halać tako finaniranom kampanjom prikupila 3.000 glasova i ušla u Gradsko vijeće Zenice. 


Također, u tim komunikacijama Gačanin govori kako Halać ne treba puno da se eksponira, da "više sluša nego što govori", kao i da će ona postati "prvi ženski gradonačelnik". 


Griselda, što je, prema analizi Tužilaštva kodno ime Halać na Sky aplikaciji, novcem koji šalje Gačanin, zajedno sa Smajlovićem, putuje u Beograd i pohađa helikoptersku obuku, kako bi mogli prevoziti Gačanina. 


Tužilac je naveo još nekoliko zanimljivih komunikacija poput one u kojoj Gačanin pita da li je određena osoba odgovorna za pad "robe", a da mu Halać odgovara kako ga je "ona spremna likvidirati, ali da se on kune da je kuhinja provaljena".


U daljim komunikacijama se navodi kako se ona "primakla gradonačelniku", da je "bliska s njegovom desnom rukom", kao i da je izabrana na funkciju u Gradskom vijeću, da će se Zenica širiti, da je planirana gradnja brojnih objekata... 


Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić u jednom trenutku je prekinula tužioca dok je citirao komunikacije iz SKY-ja, upitavši ga šta planira uraditi za ova dva mjeseca za koja traži produženje pritvora. 


Tužilac je kazao kako planiraju vještačiti telefone oduzete od osumnjičenih, analizirati komunikaciju, kao i da je prikupljena brojna dokumentacija koju treba pomno izanalizirati, uraditi finansijska vještačenja...


Također je kazao da postoji velika opasnost od bjekstva osumnjičenih, budući da su, kako je naveo, utvrđeni nesporni međunarodni kontakti i da postoji osnovana bojazan da će to iskoristiti i pobjeći. 


Kazao je i kako postoji veliki broj i dalje neidentifikovanih članova ove organizovane grupe na koje bi mogli izvrpiti utjecaj i uz čiju pomoć bi mogli prikriti ili uništiti dokaze. 
Tužilac je kazao da su danas dobili akt MUP-a Kantona Sarajevo sa evidencijom prelazaka državne granice Adnana Smajlovića i Aide Halać, gdje je registrirano više prelazaka u Srbiju kada su išli na obuku, a koji se, kako je navo, poklapaju sa podacima iz SKY komunikacija "u minutu". 


Odbrane osumnjičenih usprotivile su se produženju pritvora za osumnjičene.


Đorđe Jugović, advokat koji zastupa Smajlovića kazao je da su oni "i prvobitno nezakonito lišeni slobode i pritvoreni", a da "na osnovu današnjeg izlaganja tužioca i da ništa ne kažu u odbranu osumnjičenih pritvor ne bi mogao biti produžen". 

 

Prijedlog je kako je kazao, prepun pretpostavki i zasniva se isključivo na operativnim saznanjima iz SKY-aplikacije, a da se "Tužilašto nije potrudilo bilo šta od toga potkrijepiti dodatnim dokazima u smislu posebnih istražnih radnji ili slično". 


Advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa Sančeza Jukića kazao je da su na prvom ročištu u sudnici bile 23 osobe, kao organizovana kriminalna grupa. Sad se, kako je naveo, sve svelo na njih troje, tako da se tu više ne može govoriti o organizovanoj grupi. 


- Predlažem, radi ravnopranosti stranaka u postupku da se pritvor ukine i za njih troje - kazao je Mehmedbašić.

 

Za Jukića je naveo da posjeduje samo pasoš BiH, kao i da nema dokaza da je imao namjeru da bježi, što bi bio pravni osnov za taj pritvorski razlog. 


Dajana Mikić, koja zastupa osumnjičenu Halać, kazala je da je obrazloženje tužioca "paušalno i apstraktno", kao i da prijedlog nije dovoljno individualiziran. 


- Sve što je Tužilaštvo navodno otkrilo za druge članove grupe stavlja njoj na teret- kazala je.


Dodala je da tužilac nigdje ne navodi kako i na koji način je nelegalno stečeni novac stavljan u legalne tokove. 


- Na 14 strana obrazlaže se osnovana sumnja za ostale osumnjičene, kojima čak nije ni određen pritvor, nekima čak ni mjere zabrane - kazala je advokatica. 

 

Istaknula je da se njena branjenica na poziv istražitelja SIPA-e na dan hapšenja u roku od 15 minuta pojavila na adresi gdje je vršen pretres, da im je čak dala dozvolu za pretres stana koji su obavili na osnovu usmenog naloga sudije, što, kako je rekla, dovoljno govori o njenoj namjeri da bježi. 


Sama Halać se bratila Sudu kazavši kako je ona višestruko nagrađivana sportistkinja koja je uvijek predstavljala BiH u najboljem svjetlu, kako je u Zenici stekla određeni ugled zbog čega je i izabrana u Gradsko vijeće, te obećala da ukoliko bude puštena, da će 24 sata dnevno biti dostupna za sve što bude bilo potrebno. 


Sud će odluku donijeti u zakonskom roku od 24 sata. 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook