Sjednica posvećena BiH

Lagumdžija odgovorio predstavniku Srbije u UN-u: Ovo su prijetnje onih koji žele da kontrolišu istinu

Front15.05.24, 19:41h

Lagumdžija odgovorio predstavniku Srbije u UN-u: Ovo su prijetnje onih koji žele da kontrolišu istinu
Obraćanje Lagumdžije ovom tijelu uslijedilo je nakon što je predstavnik Srbije, Saša Mart, na redovnoj sjednici posvećenoj Bosni i Hercegovini, u dva navrata prozvao Lagumdžiju

 

 

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Zlatko Lagumdžija, odlučio se obratiti na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Bosni i Hercegovini, a nakon govora Saše Marta, srbijanskg otpravnika poslova u Ujedinjenim nacijama. Još jednom je pozvao sve kolege da se pridruže Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.
 

“Umjesto priznanja, ovdje čujemo negiranje. Ovdje se zaista suočavamo sa negiranjem čovječnosti. Ne treba ovdje govoriti o tome kako će rezolucija o Srebrenici dovesti do nestabilnosti u državi. To je samo prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu i regionu i da i dalje nastave da slave i nagrađuju ratne zločince, te da viktimiziraju žrtve. Ako mogu da pitam, gdje se pominje nasilje u rezoluciji? Kako će ga to potaknuti? Jer se neko konačno suprotstavio revizionizmu? Kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja, kako se genocid nikada ne bi ponovio, zato pozivam kolege da nam se pridruže u Rezoluciji i provedbi. I konačno, vaša blizina mojoj državi izaziva nestabilnosti. Vi ste bili dio sukoba kao i mi što smo bili, dio ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet”, poručio je Lagumdžija.

 

Obraćanje Lagumdžije ovom tijelu uslijedilo je nakon što je predstavnik Srbije, Saša Mart, na redovnoj sjednici posvećenoj Bosni i Hercegovini, u dva navrata prozvao Lagumdžiju.
 

Naveo je kako su rezoluciju o genocidu u Srebrenici inicirali pojedinci, te da “jednostrani potezi Misije BiH pri UN-u ne pridonose procesu pomirenja u BiH.” Dodao je kako rezolucija ne “doprinosi ni stabilnosti”, a kao “ilustrativan primjer” naveo je i pismo koje je Lagumdžija nedavno uputio svim članicama UN-a.

 

(N1, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook