ministar vanjskih poslova

Nakon sastanka s Dodikom: Szijjarto poručio da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Front15.05.24, 12:27h

Nakon sastanka s Dodikom: Szijjarto poručio da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici
Ministar je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

 

 

U Budimpešti su se sastali predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Viktor Orban kao i ministar vanjskih poslova Petar Szijjarto, prenosi  RTRS.

 

 

Szijjarto  je istakao da ta rezolucija namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod za trageidju u Srebrenici.

 

- BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da s ezapočne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiHdaju svoj doprinos. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena je jednostranim djelovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio Izborni zakon. Tu stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može da poljulja i donošenje reziuolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da se treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namjerama - rekao je Szijjato.

 

Ministar je ocijenio da je sredstvo za smirivanje tenzija pridruženje Balkana EU.

 

- Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. Smatramo i da međunarodni politički učensici treba da završe svoje djelovanje u BiH, i da prestanu sa prijetnjama sankcijama i sa miješanjem u unutrašnje poslove BiH - poručio je. 

 

Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao o poslovima spoljne trgovine i opšte saradnje.

 

- Mir na Balkanu je od osnovnog značaja za stabilnost cijele Evrope. Mađarska namjerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi - zaključio  je ministar vanjskih poslova Mađarske

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook