VIDEO/ Young Elected Politicians Programme

Kad se sretnu mladi političari iz BiH i Srbije: Oni budućnost vide drugačije, nacionalne svađe ih ne zanimaju...

Front05.05.24, 12:28h

Kad se sretnu mladi političari iz BiH i Srbije: Oni budućnost vide drugačije, nacionalne svađe ih ne zanimaju...
Sara Arslanagić, članica socijalno-liberalne Naše stranke, ima 26 godina i najmlađa je političarka s područja Sarajeva. Marko Barać je 34-godišnji zastupnik u skupštini grada Kragujevca ispred stranke zelenih Zajedno

 

 

Europski odbor regija, institucija koja u Europskoj uniji predstavlja regije i gradove, organizirala je u Bruxellesu svoju godišnju konferenciji "Dan proširenja" EU-a. Tijekom dvodnevne rasprave o ulozi regija u postupku širenja Europske unije sudjelovali su i lokalni političari iz zemalja kandidata za članstvo. Među njima i mlada političarka Sara Arslanagić iz BiH te mladi političar Marko Barać iz Srbije.


Njih dvoje su ujedno polaznici "Programa mladih izabranih političara" (Young Elected Politicians Programme), kojeg financira Europski odbor regija, a koji polaznicima nudi priliku za upoznavanje funkcioniranja EU-a i susreta s kolegama iz 27 zemalja članica EU-a.


RSE sa njima je u Bruxellesu razgovarala o pregovorima o članstvu koje njihove zemlje vode s EU-om i općenito o mladima u politici.


Arslanagić, članica socijalno-liberalne Naše stranke, ima 26 godina i najmlađa je političarka s područja Sarajeva. Barać je 34-godišnji zastupnik u skupštini grada Kragujevca ispred stranke zelenih Zajedno.


Arslanagić kaže kako joj je cilj u politici prvo "pospremiti ispred svoje kuće", a onda tek baviti se "višom" politikom. U BiH se i dalje najviše bave komunalnim i infrastrukturnim problemima - neasfaltiranim prometnicama, otpadom... 


Unatoč svakodnevnim razočaranjima zbog, kako kaže, "nacionalnih svađa, etničke podijeljenosti", Arslanagić ne planira odustati od politike.


- Ništa me ne može spriječiti da budem entuzijastična i da se borim za ono što mislim da treba. Uvijek pokušavam prenijeti mladima da je OK baviti se politikom, da je OK razočarati se, ali izaći iz toga jači, rekla je. 


Što se proširenja EU-a tiče, u BiH su građani vijest o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje slavili. Više o svemu gledajte u video intervjuu:

 

 

Marko Barać politikom se bavi već desetak godina. Mišljenja u Srbiji o ulasku u EU su podijeljena. 


-Po onome što sam zaključio iz razgovora s građanima, problem je što ovaj cijeli proces već duže vrijeme traje zbog čega se počelo dovoditi u pitanje hoćemo li stvarno u jednom trenutku uopće pristupiti. Obećavalo je i u 2015., 2020. a evo nas u 2024. i još nismo otvorili ni neka ključna poglavlja niti smo uspjeli napraviti veći iskorak unaprijed, kaže Barać.


No, sam postupak pristupanja EU-u Srbiji je donio određene povlastice - dostupnost pretpristupnih fondova i putovanje građana u države članice bez viza.


Odlazak mladih, nerazvijenost ruralnih sredina, iseljavanje ljudi problemi su koji jednako muče države članice i Srbiju.


Kako Barać vidi rješenje tih problema pogledajte niže u video intervjuu:

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook