Vulin se vraća u Vladu Srbije

Direktno izazivanje SAD: Kad ti savjetuju da razmisliš prije tetovaže ramena, a ti se iz prkosa istetoviraš posred čela!

Front30.04.24, 15:00h

Direktno izazivanje SAD: Kad ti savjetuju da razmisliš prije tetovaže ramena, a ti se iz prkosa istetoviraš posred čela!
Dio političke javnosti u Srbiji smatra da je postavljanje Vulina na ovo mjesto "demonstracija infantilnog i autodekstruktivnog inata"

 

 

Samo šest mjeseci je Aleksandru Vulinu, osnivaču Pokreta socijalista i “tvorcu srpskog sveta”, trebalo da se vrati na državnu funkciju. Njega je mandatar za sastav Vlade, Miloš Vučević, predložio na mjesto potpredsjednika (nove) Vlade bez resora, što dijelu prozapadno orijentisane javnosti nije dobra vijest.


Vulin će ubuduće obavljati visoku javnu funkciju uprkos pričama da je ruski čovjek i težnji da stvori srpski svijet i uprkos američkim sankcijama zbog navodne umiješanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupciju i širenje ruskog uticaja na Balkanu, piše Danas.rs.


Nakon vijesti da ga Amerikanci stavljaju na crnu listu, Vulin je podnio ostavku na funkciju direktora BIA u novembru prošle godine, a ubrzo potom je dobio orden Federalne bezbjednosne službe Rusije (FSB) koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.


Profesor Fakulteta političkih nauka Filip Ejdus za Danas kaže da je postavljanje Vulina na ovo mjesto demonstracija infantilnog i autodekstruktivnog inata.


- Postavljanje čovjeka koji se nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije, umiješanosti u trgovinu drogom i veza sa Rusijom za potpredsjednika vlade koja tobož teži članstvu u EU je demonstracija infantilnog i autodekstruktivnog inata koji ništa dobro građanima ove zemlje neće donijeti. To je kao kada ti prijatelji savjetuju da razmisliš prije nego što istetoviraš rame, a ti se iz prkosa istetoviraš posred čela - kaže Ejdus.


A psiholog Žarko Korać ukazuje na to da među gomilom laskavaca koji okružuju Aleksandra Vučića ipak posebno mjesto zauzima Vulin.


- Ne postoji Vučićeva izjava ili odluka kojom Vulin nije bio oduševljen. Uostalom on Vučića neprekidno oslovljava kao “moj komandant”, kao da smo u ratu. Valjda zato nije skidao crnu uniformu - kaže Korać.


On podsjeća da su njegove izjave o “srpskom svetu” bile direktno protv stabilnosti regiona, a njegova podrška ruskom napadu na Ukrajinu koji je osudila cijela Evropa je direktno služenje ruskim interesima.


- Ali ovaj izbor imaće ne samo zato negativne međunarodne posljedice za Srbiju. On je pod sankcijama SAD i njegov izbor u vladu je direktno izazivanje SAD od koje zavisi mnogo štošta u Evropi, posebno u regionu. Neće Srbija nigdje stići sa ovakvim ljudima u vladi - zaključuje Korać.


Dok profesor Unuverziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić navodi da u ovoj i ovakvoj Srbiji, koja je posvađana sa svim susjedima, u kojoj se mediji guše, glasovi kupuju, birači otvoreno i bez ikakve zadrške sele iz grada u grad – Aleksandar Vulin je upravo tamo gdje i pripada.


- Ovo je šamar Zapadu, koji je zbog (što eksplicitne, što implicitne) podrške diktatoru taj šamar i zaslužio - kaže Pajtić.


Prije mjesta direktora BIA, Vulin je bio ministar policije i ministar vojske, uz mnoge afere, od prisluškivanja ruskih opozicionara do “nerazotkrivanje planova Radoičićeve grupe koja je učestvovala u oružanom incidentu u Banjskoj 24. septembra, o kojem Vulin i dalje upadljivo ćuti“, kako se navodi u saopštenju Foruma za bezbjednost i demokratiju.


Vulin se uvijek hvali prijateljstvom s Vučićem, a Vučić izbjegava da ga javno i oštro kritikuje i govori da mu je više od koalicionog partnera.


Kako je Danas već pisao, nakon što je postavljen za ministra policije, Vulinova „ekipa iz devedesetih“ je zdušno pripomagala Vučiću poslije formiranja SNS.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook