Izrazile zabrinutost

Majke Srebrenice zatražile da NATO rasporedi snage u BiH: 'Shvatite prijetnje Vučića ozbiljno...'

Front30.04.24, 10:24h

Majke Srebrenice zatražile da NATO rasporedi snage u BiH: 'Shvatite prijetnje Vučića ozbiljno...'
"Svaka prijetnja miru je ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir"

 

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je pismo OHR-u, NATO-u, EU... povodom nastojanja Srbije da spriječi usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koje bi se trebalo dogoditi u maju.

 

- S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici "otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana".

 

Pitamo se šta znači otvaranje "Pandorine kutije"? Otvaranje plana "Srpskog sveta" sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih - naveli su iz Udruženja.

 

Svaka prijetnja miru je ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir, ističe se u saopćenju.

 

- Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; “za jednog Srbina ubićemo sto muslimana” i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti.

 

Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede  NATO snage na granici BiH i Srbije - zatraženo je u pismu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook