nakon historijske odluke u ks

Samir Avdić za DEPO Portal: Riječ je o privremenom rješenju, o čijoj hitnosti je bespredmetno govoriti...

Kultura26.04.24, 18:47h

Samir Avdić za DEPO Portal: Riječ je o privremenom rješenju, o čijoj hitnosti je bespredmetno govoriti...
"O njegovoj hitnosti je bespredmetno govoriti, kada znamo da radnici jedne od ovih institucija rade bez plata i zdravstvenog osiguranja već tri mjeseca"

 

 

Povodom usvajanja zakona Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja, koji je danas usvojila Skupština Kantona Sarajevo, a čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, jedan od inicijatora njegovog usvajanja, Samir Avdić, istakao je za DEPO Portal da se radi o privremenom rješenju.

 


- Riječ je o privremenom rješenju o čijoj hitnosti je bespredmetno govoriti, kada znamo da radnici jedne od ovih institucija rade bez plata i zdravstvenog osiguranja već tri mjeseca. Iako je jedna od sugestija Europske komisije u izvještaju o napretku BiH na putu ka EU da drzavne institucije trebaju riješiti pravni status ovih sedam institucija, mi iz SDP-a BiH Sarajevo smatramo da da bi bilo nekorektno prema ovim institucijama ostaviti ih bez finansiranja čekajuci da Vijeće ministara uradi svoj posao po sugestiji Europske komisije. Zbog toga smo danas i usvojili zakon koji omogućuje Kantonu Sarajevo da preuzme najznačajniji dio finansiranja svih sedam institucija kulture od značaja za BiH - naveo je Avdić u izjavi za DEPO Portal.


Podsjećamo, prilikom prezentiranja prijedloga zakona i resorni ministar Kenan Magoda istakao je hitnost i neophodnost tog zakona, koji je donesen u cilju spašavanja institucija koje su decenijama bile prepuštene same sebi.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook