Sulude optužbe

Šta se krije iza priče da Sarajevo otima srpsku pradjedovinu? Udružili se propaganda iz RS i sarajevska opozicija: ‘To su nebuloze’

Hronika05.05.24, 13:39h

Šta se krije iza priče da Sarajevo otima srpsku pradjedovinu? Udružili se propaganda iz RS i sarajevska opozicija: ‘To su nebuloze’
Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS, šokiran je uvredljivim navodima koje svrstava pod pokušaj raspirivanja nacionalne netrpeljivosti

 

 

"Nacrtom urbanističkog plana Kantona Sarajevo je predviđeno da se stotine hiljada duluma vijekovne srpske privatne imovine, pa čak i grobovi pradjedova – institucionalno otmu i pretvore u javne površine – parkove, vidikovce, zelene oaze i vikend naselja za bošnjačku kvazi-aristokratiju".

 

Ova je suluda tvrdnja objavljena u jednoj emisiji na RTRS, a Faruk Muharemović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS, blago rečeno je šokiran ovim uvredljivim navodima koje svrstava pod klasično politikantstvo i pokušaj raspirivanja nacionalne netrpeljivosti.



"To su nebuloze. Niko neće dirati groblja, ne znam odakle im uopće to", kaže Muharemović za Raport i dodaje "mislim da se i sarajevska politika umiješala, pogotovo u općini Vogošća, insinuacijama da će sada neko premještati grobove".
 

Prije nego nam je to detaljnije obrazložio, prvo je naveo "da ljudi ne shvataju šta je u stvari urbanistički plan".
 

"Urbanistički plan je površina namjena, pretežita namjena, što ne znači se u toj namjeni neće naći groblja. Groblja niko neće dirati.
 

Ko normalan može reći da će se groblja dirati, pogotovo groblja koja su tu decenijama, pa i stoljećima? Pa rekao sam i na javnoj raspravi, da, kako se bude postupalo sa mezarjima, tako će biti i sa grobljima.


Ne znam kako smo uopće došli do toga da u okviru plana, koji je budućnost razvoja grada, pričamo o nekoj prošlosti, o mrtvima.
 

To sam rekao i na javnoj raspravi", kaže Muharemović za Raport.
 

Potom prelazi na navodno otimanje privatne imovine, vezane najvjerovatnije za izgradnju parka Žuč na istoimenom brdu, koja je planirana još od 1985. godine.

 

"To nismo mi planirali, to moram reći, taj urbanistički plan datira iz 1985. godine.


Tadašnji vlasnici su imali stanove mahom u Sarajevskom polju, a gore su željeli da imaju oazu mira, odnosno da imaju vikend kuće.
 

A sada, kad je došlo toga da to ne mogu da promijene, a mi nemamo osnova da to promijenimo, oni su počeli da stvaraju problem na nacionalnoj osnovi, da mi njih protjerujemo. To jednostavno nije istina.
 

Ovaj plan datira od 1985. i tada su insistirali da na toj lokaciji bude park i mi nemamo osnova da to mijenjamo. I sad, kad ne mogu to da prodaju Arapima, nastao je problem", objašnjava Muharemović.
 

Kaže da niko nikome ništa neće oteti, nego će, shodno zakonu, svi vlasnici zemljišta, odnosno objekata na spomenutim lokacijama, biti adekvatno obeštećeni.
 

"Kada prođe sva procedura, kad se Kanton, Grad i lokalne zajednice odluče da krenu s radovima, naravno da će se zemljište morati kupiti, isto kao i na Betaniji", kaže Muharemović.


Eksproprijacija zemljišta, dodaje, ide preko Zavoda za izgradnju u saradnji sa lokalnom zajednicom i Kantonom, gdje će se vršiti i adekvatna vještačenja, odnosno procjena vrijednosti.
 

A što se tiče spomenutih optužbi, za koje kažu da su prisutne već godinama, a sada aktuelizirane i radikalizovane u političke svrhe, Muharemović dodaje:


"Vjerovatno se dešavaju u skladu sa aktuelnom političkom situacijom u cijeloj državi.
 

Ovo im dolazi kao šlag na tortu, da kažu da "tjeramo Srbe iz Sarajeva". To apslutno ne stoji".
 

Jednako tako odbija i optužbe iz lokalnih političkih krugova, kako "Kanton želi nekom nešto da otme".
 

"To je ovdje dnevnopolitička situacija, pogotovo sa općinom Vogošća, gdje oni to osporavaju, čak su željeli na Ustavni sud da idu.
 

I sve ovo što dolazi iz RS, vezano je za općinu Vogošća. Nevezano za bilo kakav plan, na javnoj raspravi se počelo pričati o nacionalnim temama, "kako niko neće odnijeti bosansku zemlju na cipelama", to je jedan vijećnik SDA pričao i objavio na svom profilu", pojašnjava Muharemović.


Pitali smo Muharemovića u kojoj je uopće fazi Urbanistički plan Kantona Sarajevo i kada bi se moglo očekivati njegovo usvajanje i realizacija?
 

"Do 15. maja se mogu poslati primjedbe na Nacrt urbanističkog plana. Potom ćemo čekati do kraja maja da pristignu sve primjedbe i sumirati ih.
 

Ne bih volio da licitiram s nekim datumima, ali do kraja ove godine sigurno neće biti. Možda na proljeće iduće godine dobijemo prijedlog plana.
 

Već imamo više od 100 primjedbi i tako će biti dok traje javna rasprava. Organizovani su okrugli stolovi, trebamo saslušati akademsku zajednicu, šta oni kažu na sve to.
 

I kad sve završi, obavit ćemo sastanak sa lokalnim zajednicima i na kraju njima slati prijedlog i čekati saglasnost. Mi ćemo se, kao Zavod, potruditi da sve procedure budu realizirane što prije.

 

Prošlog petka je usvojena odluka o pristupanju izradi novog prostornog plana s obzirom da je i on istekao.
 

Mnogo toga je kočila politika. I koliko god se želimo baviti isključivo strukom, kod nas je nemoguće pobjeći od politike", kaže Muharemović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook