ZAVRŠEN SASTANAK

Ostaje li BIH bez podrške EU? Program reformi nije usaglašen

Front26.04.24, 14:33h

Ostaje li BIH bez podrške EU? Program reformi nije usaglašen
FBIH je bila spremna i prije mjesec dana, i danas, a bit će spremna i početkom iduće sedmice. Uradili smo svoj dio posla i spremni smo da ovo implementiramo – kazao Rijad Kovač

 


Sastanak Radne grupe Vijeća ministara BiH, koja se bavi izradom programa reformi za provedbu Plan rasta EU za Zapadni Balkan, koji je održan danas, završen je bez dogovora, ali članovi ovog tijela očekuju da dogovor bude postignut početkom naredne sedmice, piše Avaz


Milijardu eura


Program reformi preduvjet je odobravanju značajnih sredstava, jer se procjenjuje da bi, od 6 milijardi eura namijenjenih državama Zapadnog Balkana, BiH moglo biti odobreno oko milijardu eura.


- Što se tiče FBiH, premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Tonija Kraljevića, kao članova ove Radne grupe, uložili smo ogroman napor da ovo uspije. RS ima određene rezerve u smislu nadležnosti u pojedinim oblastima, ali ja sam optimista. Očekujem da to finaliziramo u ponedjeljak ili utorak, kada otprilike i ističe rok do kojeg to trebamo uraditi.
 

FBIH je bila spremna i prije mjesec dana, i danas, a bit će spremna i početkom iduće sedmice. Uradili smo svoj dio posla i spremni smo da ovo implementiramo – kazao je za “Avaz” Rijad Kovač, pomoćnik direktora Zavoda za programiranje razvoja FBIH i član Radne grupe.


Plan rasta


On dodaje da bi bilo neodgovorno i katastrofalno loše da BiH ostane izvan Plana rasta, jer osim značajne finansijske podrške ovaj program podrazumijeva i reforme i značajno ubrzanje procesa evropskih integracija.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook