prihvatanje činjenica pokreće region naprijed

Iz State Departmenta uoči glasanja: Zašto SAD s ponosom sponzoriraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici?

Front24.04.24, 18:46h

Iz State Departmenta uoči glasanja: Zašto SAD s ponosom sponzoriraju rezoluciju o genocidu u Srebrenici?
Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica pokreće region naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na uporne i nanovije slučajeve negiranja genocida koja se mogu čuti u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici - na ovaj način

 

 


State Department je za servis Glasa Amerike na bosanskom jeziku obrazložio poziciju Sjedinjenih Američkih Država pred glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) početkom maja.


- Sjedinjene Države s ponosom sponzoriraju prijedlog Generalne Skupštine o rezoluciji o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine - navode iz State Departmenta.


Ukazano je da su Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde u Haagu potvrdili činjenicu da je genocid počinjen u Srebrenici. 


- Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada ubijeni, su u skladu sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida - navode iz State Departmenta.  


Sjedinjene Države su podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, a koje su potvrdili međunarodni sudovi.


- Komemoracija historijskih istina i prihvatanje činjenica pokreće region naprijed duž staze pomirenja. S obzirom na uporne i nanovije slučajeve negiranja genocida koja se mogu čuti u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici - na ovaj način.


Ova rezolucija nije usmjerena niti protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost niti jednoj etničkoj grupi - zaključuje State Department u odgovoru za Glas Amerike. 

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook