Diplomatski skandal

Vučić naljutio Slovence svojim izjavama, stigle reakcije: 'Ovo nas podsjeća na neka vremena...'

Front24.04.24, 17:34h

Vučić naljutio Slovence svojim izjavama, stigle reakcije: 'Ovo nas podsjeća na neka vremena...'
Srpski predsjednik je u izjavama za medije optužio neke zapadne zemlje da postavljaju zamku Srbiji, među kojima je i Slovenija

 

 

Zbog uvrijedljivih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na račun Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je otpravnika poslova ambasade Srbije u Ljubljani na razgovor, potvrdila je danas ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon danas na Brdu pri Kranju .

 

Njegove riječi nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim. “Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu dobrosusjedskih ili prijateljskih odnosa”, rekla je ona.

 

I premijer Robert Golob je riječi srpskog predsjednika opisao kao krajnje uvredljive . Prema njegovom mišljenju, takvi izrazi ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima Slovenaca i Srba. “Izrazi nas podsjećaju na neka druga vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa dvije zemlje”, saopšteno je iz kabineta premijera.

 

Golob je istovremeno istakao da Slovenija svoj rad u Generalnoj skupštini UN obavlja na principijelnoj osnovi i iskreno nastoji da pronađe mir i pomirenje među narodima, čemu se zalaže i u odnosu na Srbiju. „Odnos sa poštovanjem prema ovim našim nastojanjima je stoga najmanje što možemo da očekujemo od predsjednika prijateljske Srbije“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

 

Srpski predsjednik je u izjavama za medije optužio neke zapadne zemlje da postavljaju zamku Srbiji, među kojima je i Slovenija. „Pitanje Kosova je već bilo riješeno za zapadnu hemisferu 2008. Evo, 16 godina kasnije, mi se još uvijek borimo za nešto. Odluka o Srebrenici također je donesena mnogo ranije. Ne znam kako neki od vas u Srbiji ne shvataju da mi bijemo tuđe izgubljene bitke. Juče ste vidjeli kakvu. Šokantno je šta su uradili. Pričali su o ženama koje su silovane, a kad to vidiš, teško ti je. Ali onda shvatite da je to bila zamka, pa ne možete reagovati. Vidjelo se da nisu zabrinuti, bili su sretni. Pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo saznali da su se dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima.”

 

Podsjetimo, predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Vasfija Krasničija  i  Šihretu Tahiri, žrtve silovanja tokom sukoba na Kosovu, na sjednicu Savjeta bezbednosti.

 

Vučić je nastavio: „Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neko drugi. Ali i to smo izdržali, jer pravda i istina su na našoj strani. Kad imate toliko toga na tanjiru, još uvijek morate razmišljati o ekonomiji i napretku.”

 

Vjosa Osmani istakla je da je Vučić bio dio režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i od njega zatražila izvinjenje. “Žrtve ovog režima stoje ovdje. Odvojite vrijeme da im se izvinite. Pokažite da li još uvijek imate malo ljudskosti u sebi”, rekla je.

 

Vučić ju je optužio da je lagala prije dolaska na sjednicu u Njujork, da su žene koje je dovela sa sobom članice njenog kabineta. Nakon što se ispostavilo da nisu, prema Vučićevim riječima, protokol UN im nije dozvolio da prisustvuju sastanku dok se “ne umiješala jedna od velikih sila”.

 

Kako je i danas na Brdu naglasila Tanja Fajon, ne zamišlja dobru saradnju na način kako to radi Vučić sa svojim izjavama. “Očekujemo da Srbija djeluje u duhu evropskih vrijednosti koje brani”, rekla je ona na marginama sastanka zajedničkog odbora Slovenije i Koruške.

 

Ambasadu Srbije u Ljubljani vodi otpravnik poslova. Naime, Slovenija još uvijek nije dala saglasnost Zoranu Đorđeviću, kandidatu za ambasadora Srbije u Ljubljani, zbog zabrinutosti u bezbjednosno-obavještajnim krugovima.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook