RADOVI JOŠ NISU POČELI

Kako je poslovala bh. firma koja je kupila Dom penzionera u Nedžarićima, planira gradnju luksuznog kompleksa

Biznis Klub24.04.24, 12:46h

Kako je poslovala bh. firma koja je kupila Dom penzionera u Nedžarićima, planira gradnju luksuznog kompleksa
Plan vlasnika firme je da jedan dio objekta bude predviđen za brigu i njegu starijih osoba, koji će biti napravljen po najsavremenijim evropskim standardima. Postojeća zgrada bit će srušena i na tom prostoru će biti izgrađen kompleks od više zgrada

 

 

Visočka kompanija Mont Ing kupila je prije dvije godine zgradu i zemljište Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići.


Investitor je 2022. potpisao kupoprodajni ugovor, kada je i uplatio cjelokupan iznos investicije u iznosu od 20,1 milion KM. Prema idejnom projektu koji je predstavljen krajem prošle godine, na ovoj lokaciji planiraju izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, pše Akta.ba.


Za sada je poznato da je plan vlasnika firme da jedan dio objekta bude predviđen za brigu i njegu starijih osoba, koji će biti napravljen po najsavremenijim evropskim standardima. Dakle, postojeća zgrada bit će srušena i na tom prostoru će biti izgrađen kompleks od više zgrada.

 

luksuzan-kompleks-dom-penzionera-nedzarici


Za početak radova očekuju se radne dozvole i odobrenje za rušenje.


Inače, firma je osnovana 2019. godine, a od početka posluje sa gubitkom. Prema podacima registra portala Akta.ba, prve dvije godine poslovanja nije imala prihoda, da bi tokom 2023. godine prijavila prihod od 14.400 KM, te gubitak od 165.715 KM.


Podsjetimo, firma ima ukupno četiri vlasnika, od kojih većina ima adresu u Njemačkoj. U vlasničkoj strukturu kompanije su Anes Kuč, Enes Kahraman i Furkan Zeynel Gezer. Četvrti osnivač je Nihad Ugarak iz Visokog, odnosno iz Donjih Moštra, gdje je firma i registrirana. Ugarak je ujedno i direktor kompanije. Ukupni osnivački kapital je 5.000 KM.


Iako poslovanje i kapital firme nije obećavajući za ovako veliku investiciju, prema ranijim najavama ključnu ulogu i projektu ima biznismen iz Njemačke.


Nihad Ugarak je, također, direktor firmi Ugarak Produkt d.o.o. Visoko i UGARAK GmbH Munchen, gdje pomenuti investitori također čine dio vlasničke strukture.


Spomenimo i to da je ova firma poslovala znatno uspješnije, te je prošle godine ostvarila prihod od 22,6 miliona KM, te dobit od 1,6 miliona KM. Bavi se proizvodnjom ALU i PVC prozora i vrata.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook