planirajte svoj budžet

Ni predsezona nije počela, a cijene na primorju za ovu godinu će vas šokirati: Pizza 24 KM, a kafa čak 6

Biznis Klub23.04.24, 18:25h

Ni predsezona nije počela, a cijene na primorju za ovu godinu će vas šokirati: Pizza 24 KM, a kafa čak 6
Kada se radi o cijenama povrća, paradajz je ove godine 2,10 eura, krastavci od 0,50 eura do 1,60, dok je kilogram paprike oko 3,80 eura po kilogramu

 

Cijene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih godina.

 

Uvijek ističemo da cijene hrane, namirnica i raznih proizvoda i usluga variraju od mjesta do mjesta, od ostrva do ostrva. Dok kugla sladoleda u nekom od ljetovališta sjeverne Grčke može koštati samo 1,5 €, na Mikonosu može biti višestruko skuplja.

 

Činjenica je da su cijene na grčkim ostrvima uglavnom nešto više, piše "Grčka info".U odnosu na Srbiju, neke namirnice u Grčkoj su jeftinije, dok su druge skuplje. Na primjer, voće i povrće su često jeftiniji u Grčkoj, dok su mlječni proizvodi i meso skuplji.

 

Ovaj spisak cijena bi trebalo isključivo da bude pomoć u planiranju budžeta i da stvori predstavu koliko će vam otprilike novca biti potrebno za hranu i druge stvari koje ćete možda kupovati u Grčkoj.

 

Cijene namirnica u Grčkoj 2024. u eurima

 

Što se tiče cijena osnovnih namirnica, za sada je situaciju ovakva:

Hljeb od 1,10 do 1,90 eura,
Litar mleijka od 1.12 do 2.80 eura,
Jaja, pakovanje od 12 komada do 3,50 eura,
Suncokretovo ulje do 2, 60 eura,
Maslinovo ulje 1 litar 13,18 eura,
Feta sir između 5,50 i 12.90 eura

 

Kada se radi o cijenama povrća, paradajz je ove godine 2,10 eura, krastavci od 0,50 eura do 1,60, dok je kilogram paprike oko 3,80 eura po kilogramu, piše "Grčka info".

 

Cijene voća u predsezoni za sada su slične prošlogodišnjim, te je za pakovanje jagoda potrebno izdvojiti između 2 i 5 eura, za kilogram lubenice čak i do dva, dok je kilogram pomorandži između 0, 70 i 2 eura. Breskve su između 1,80 i 2,50 eura, a za kajsije je potrebno izdvojiti između 2,60 i 3 eura.

 

 

Cijene u restoranima i kafićima u Grčkoj 2024. u eurima

 

Omiljena hrana srpskih turista tokom boravka u Grčkoj, giros i dalje je na nivou prošle godine, te je za giros pitu potrebno izdvojiti između 3 i 4,50 eura, dok merida, odnosno porcija, košta između 7 i 10 eura.

 

Za picu, u zavisnosti od veličine ovog ljeta u predsezoni moraćete da izdvojite između 6 i 12 eura, dok je roštilj nešto skuplji i potrebno je za njega izdvojiti 14 eura. Ukoliko poželite da popijete kriglu piva, to zadovoljstvo će vas koštati do pet evra, a vino u zavisnosti od proizvođača i količine, košta između 2,50 eura i 22 eura.

 

Za hladnu čašu frapea za sada je potrebno izdvojiti između 3 i 4 eura, slično kao i za kapućino. Domaća kafa, "grčka" košta do tri eura, a ako želite na kraju da se i zasladite, kugla sladoleda koštaće vas između 1 i 3 eura. Sve ove cene, ipak, treba uzeti malo sa rezervom, jer predsezona još nije počela, te možemo očekivati možda "za neki cent više" cijene.

 

 

(Grčkainfo/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook