Turbulentan period?

Ozbiljno upozorenje na mogućnost sukoba na Balkanu: 'Prva runda je bila 2023. Druga runda će biti u 2024...'

Front20.04.24, 18:57h

Ozbiljno upozorenje na mogućnost sukoba na Balkanu: 'Prva runda je bila 2023. Druga runda će biti u 2024...'
Stradner navodi da Srbija “ne treba da šalje tenkove i avione” jer će “snage za specijalne operacije”, misleći na paravojne grupe, ostvarivati ciljeve te zemlje

 

 

- Kao što je (Vladimir) Putin negirao rusku namjeru da napadne Ukrajinu, predsjednik Srbije je danas negirao optužbe da je na pomolu novi sukob na Balkanu - navodi analitičarka Ivana Stradner, te upozorava da se ne smije podcijeniti “obmana” Srbije i uloga te zemlje u interesima Rusije da izazove sukob na Balkanu kako bi skrenula pažnju Zapada od Ukrajine.

 

Stradner, saradnica u Fondaciji za odbranu demokratije, je na društvenoj mreži X komentarisala današnju izjavu Aleksandra Vučića nakon što se sastao sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog State departmenta Jamesom O'Brienom.

 

- Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo - rekao je Vučić novinarima.

 

Stradner ističe: “To je rekao i prošlog proljeća kada su njegovi ljudi ranili 90 mirovnih snaga NATO-a na Kosovu”.

 

- Prva runda je bila 2023. Druga runda će biti u 2024 - predviđa ona.

 

Ističe da američki obavještajci predviđaju novu eskalaciju na Balkanu, specifično u BiH i na Kosovu, ove godine, te navodi da “Dok Srbija pokreće događaje na terenu, Moskva raspiruje vatru”.

 

Stradner navodi da Srbija “ne treba da šalje tenkove i avione” jer će “snage za specijalne operacije”, misleći na paravojne grupe, ostvarivati ciljeve te zemlje.

 

“Srbija i Rusija se već pozicioniraju u informacionom prostoru”, upozorava ona, navodeći primjer porasta broja Telegram kanala sa “ratnohuškačkim porukama”.

 

Stradner navodi da se Zapad “konačno budi pred prijetnjom”, te da su mnoge zemlje poslale još mirovnjaka na Kosovo i da time šalju jasnu poruku da će intervenisati ako predsjednik bh. Entiteta Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, proglasi secesiju.

 

Dalje navodi da je obavještajna služba Srbije potrošila “ogromne resurse” na zapadu da ubijedi kreatore politike da je Vučić prozapadni političar koji “samo koristi nacionalizam u domaće svrhe” te da je on žrtva ruskog uticaja, ali da mu je u suštini stalo samo do ekonomske saradnje.

 

- To je potpuna besmislica jer je Beograd ključni ruski partner na Balkanu. Nikad ne podcjenjujte sprsku obmanu kao dio njene nacionalne sigurnosti - navodi Stradner.

 

- Kako Rusija želi da preokrene svoj rat u Ukrajini, Kremlj bi bez sumnje volio da skrene pažnju Zapadu otvaranjem drugog fronta na Balkanu. Putin i Vučić žele da pokažu da je njihova volja da izazovu Zapad veća od volje Zapada da se odupre. Vrijeme je da se dokaže da Moskva nije u pravu - navodi na kraju.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook