Video/usijana atmosfera u njujorku

Lagumdžija bez dlake na jeziku: Vrijeme da UN preuzme odgovornost, njihov je propust bio da se spriječi genocid u Srebrenici!

Front19.04.24, 17:02h

Lagumdžija bez dlake na jeziku: Vrijeme da UN preuzme odgovornost, njihov je propust bio da se spriječi genocid u Srebrenici!
Najava Rezolucije je izazvale brojne reakcije, a iz RS su kao “odgovor” u NSRS usvojili izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici dok predsjednik RS Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem. Vlasti u Srbiji su pružile podršku jučeršanjem Dodikovom mitingu na kojem se negirao genocid, a Dodik ponizio žrtve te se također protivi usvajanju ove rezolucije. Genocid u Srebrenici dokazan je brojnim presudama Haškog tribunala i domaćih sudova

 


U sjedištu u UN-a u New Yorku u toku je konferencija povodom Rezolucije o genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine. Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija podsjetio je da se ovaj strašni zločin - genocid, dogodio tokom perioda kada je Srebrenica bila proglašena zaštićenom zonom UN-a te da je vrijeme da UN preuzme odgovornost, prenosi N1.


U uvodu je istakao kako brojevi 8372… označavaju najtamniji trenutak u modernoj historiji jer je to broj nevjrovatnog zločina počinjenog u zaštićenoj zoni – Srebrenici.


“8372 žene, muškarca i djece su sistematski pogubljeni u junu 1995. u i oko Srebrenice. Najveći, najteži ratni zločin od Drugog svjetskog rata. U toku su pripreme obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici i imat ćemo velike događaje ove i naredne godine. Imamo i obilježavanje Dana sjećanja na Runadu kada se 1994. godine izvršen genocid. Imamo rezoluciju koja sada treba da se osvrne na događaje i obilježavanje genocida u Srebrenici 1995. Veliki broj je razloga zašto ovaj dan treba biti međunarodni dan. Prvo, to su pouke propusta UN-a da spriječi genocid u Srebrenici i da poduzme djelotvorne mjere da do ovoga ne dođe. Majke Srebrenice uporno traže pravdu i to već godinama i končano je vrijeme da UN preuzmu odgovornost i da dalje obilježavaju sjećanje na ove tamne dane historije, i radi sjećanja na historiju i kao upozorenje. Ne smijemo zaboraviti šta se desilo i moramo paziti na buduće generacije”, rekao je Lagumdžija.


Podsjećanja radi, najave Rezolucije je izazvale brojne reakcije, a iz RS su kao “odgovor” u NSRS usvojili izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici dok predsjednik RS Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem. Vlasti u Srbiji su pružile podršku jučeršanjem Dodikovom mitingu na kojem se negirao genocid, a Dodik ponizio žrtve te se također protive usvajanju ove rezolucije.


Genocid u Srebrenici dokazan je brojnim presudama Haškog tribunala i domaćih sudova.

 


(DEPO PORTAL/jk/video BHRT)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook