Visoki predstavnik

Schmidt navodno pozvan za svjedoka na Dodikovom suđenju, hoće li se morati odazvati?

Front17.04.24, 09:36h

Schmidt navodno pozvan za svjedoka na Dodikovom suđenju, hoće li se morati odazvati?
Nije jasno da li se Christian Schmidt kao diplomata, koji inače imaju poseban status, mora odazvati i da li će mu Sud uopće poslati poziv

 

 

Nastavak suđenja predsjedniku entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, s početkom u 13 sati, javlja Raport.

 

Dodik i Lukić, podsjetimo, optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a kao svjedoci Tužilaštva BiH danas bi se trebali pojaviti Milka Devušić, bivša direktorica i Vladimir Janković, nekadašnji direktor Službenog glasnika RS kako je Raport već pisao.

 

Međutim, kako nezvanično saznajemo, Milorad Dodik je u predmetu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog nepoštivanja odluka OHR-a, na spisak svjedoka odbrane stavio visokog predstavnika Christiana Schmidta!

 

Raport je pitao Dodikovog advokata Gorana Bubića da nam potvrdi ovu informaciju.

 

- Danas ćemo to predstaviti sudu. Vi znate naše izjave od ranije, znači konzistentno je ranijim izjavama - rekao nam je kratko Bubić.

 

Nije jasno da li se Christian Schmidt kao diplomata, koji inače imaju poseban status, mora odazvati i da li će mu Sud uopće poslati poziv.


Podsjetimo, posljednje ročište Dodiku i Lukiću održano je 6. marta, a ono planirano za 3. april je odgođeno.

 

Dodik i Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula te godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook