UNATOČ PROTIVLJENJU AMERIKE

Hoće li Izrael ipak napasti Iran? Sve je već dogovoreno na sastanku ratnog kabineta...

Front14.04.24, 20:23h

Hoće li Izrael ipak napasti Iran? Sve je već dogovoreno na sastanku ratnog kabineta...
Dužnosnik je rekao da je među razmatranjima bilo treba li Izrael odmah uzvratiti ili si može priuštiti čekanje, te kakav bi utjecaj bilo kakva eskalacija protiv Irana imala na izraelske operacije u Gazi

 


Iranski napad na Izrael sa preko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila završen je bez težih posljedica nakon što ih je golema većina presretnuta i oborena.


Izraelska vojska objavila je da je "većina" bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 


Manji broj projektila zemlja-zemlja pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je šteta jednom vojnom postrojenju na jugu.


Izraelski mediji pišu da se izraelski odgovor može očekivati. I to značajan, prenosi Index.hr.


Na sastanku ratnog kabineta dogovoreno je što će biti dalje, međutim novinarima je glasnogovornik rekao samo kako su odobreni planovi i za napad i za obranu zemlje.


Izrael će odgovoriti, ali ne zna se još kako


Izrael će odgovoriti na napad Irana, ali još nisu donesene konačne odluke o veličini ili vremenu odgovora, rekao je izraelski dužnosnik za NBC News.


- Jasno je da će Izrael odgovoriti, pitanje je kada i u kojoj mjeri - dodao je dužnosnik nakon višesatnog sastanka ratnog kabineta.


Dužnosnik je rekao da je među razmatranjima bilo treba li Izrael odmah uzvratiti ili si može priuštiti čekanje, te kakav bi utjecaj bilo kakva eskalacija protiv Irana imala na izraelske operacije u Gazi.

 

Netanyahu odustao od napada na Iran poslije razgovora sa Bidenom?

 

Podsjećamo, tokom dana je saopćeno da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odustao od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsjednikom Joe Biden, kako je objavio The New York Times. 


List je naveo da je Biden u telefonskom razgovoru odvratio Netanyaha da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.
 

Kako je navedeno, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanyahua sa Bidenom, prenio je Times of Izrael. 
 

Podsjetimo, Biden je poručio da SAD podržavaju Izrael kad su u pitanju prijetnje iz Irana, ali da neće učestvovati u eventualnom napadu na Iran.


Iran je započeo napad na Izrael kao „osvetu zbog bombardovanja njihovih diplomatskih objekata u Damasku“.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook